Katalog kursów ECTS
Szczegóły kursu
Kod kursu:
BHS20071o12Rok / Semestr:
2012/2013 zimowyNazwa:
PODSTAWY ORGANIZACJI GOSPODARSTW AGROTURYSTYCZNYCHKierunek:
ZootechnikaTyp studiów:
II st. - magisterskieRodzaj kursu:
ObligatoryjnySemestr studiow:
2Punkty ECTS:
4Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne):
15 / 30 / 0Prowadzący:
dr hab. Damian Knecht, prof. UPJęzyk:
polskiEfekty kształcenia:
Studenci otrzymują szeroką wiedzę z zakresu agroturystyki, rozumianej jako formy wypoczynku odbywającego się w terenach wiejskich o charakterze rolniczym, opartą o bazę noclegową i aktywności rekreacyjne związane z gospodarstwem rolnym oraz jego otoczeniem przyrodniczym, produkcyjnym i usługowym.Kompetencje:
Ukończenie kursu pozwala zdobyć wiedzę w zakresie prowadzenia działalności agroturystycznej.Wymagania wstępne:
Podstawy zarządzania i marketinguTreści kształcenia:
Wymagania programowe – wykłady: Turystyka jako dział gospodarki narodowej ze szczególnym uwzględnieniem turystyki wiejskiej. Pojęcie turystyki wiejskiej i agroturystyki. Determinanty rozwoju turystyki na obszarach wiejskich. Produkty agroturystyczne i ich struktura. Marketing usług agroturystycznych. System kategoryzacji wiejskiej bazy noclegowej. Wymagania prawno-administracyjne. Efekty ekonomiczne związane z prowadzeniem działalności agroturystycznej (koszty, ceny, dochody). Turystyka wiejska w krajach Europy Zachodniej. Rozwój turystyki wiejskiej w Polsce i na Dolnym Śląsku.Literatura:
Drzewiecki M.: 2001. Podstawy agroturystyki Bydgoszcz : Oficyna Wydawnicza Ośrodka Postępu Organizacyjnego
Knecht D., Knecht M. (2005). Marketing w turystyce i rekreacji. Wyd. “Maria”, Wrocław
Kutkowska B.: 2003, Podstawy agroturystyki ze szczególnym uwzględnieniem agroturystyki na Dolnym Śląsku. Wyd. AR Wrocław
Praca zbiorowa pod red. Świetlikowskiej U.: 2000, Agroturystyka. Wyd. SGGW, Warszawa
Dębniewska M., Tkaczuk M.: 1997, Agroturystyka, koszty, ceny, efekty. Wyd. Poltext
Knecht D. : 2009, Agroturystyka w agrobiznesie. Wydawnictwo C.H. Beck WarszawaMetody oceny:
zaliczenie pisemne ćwiczeń i wykładów
Minimalny sposób wiedzy do zaliczenia przedmiotu 60 %Uwagi: