Katalog kursów ECTS
Szczegóły kursu
Kod kursu:
BHS20073f12Rok / Semestr:
2012/2013 letniNazwa:
FIZJOLOGIA TRAWIENIA I WCHŁANIANIAKierunek:
ZootechnikaTyp studiów:
II st. - magisterskieRodzaj kursu:
FakultatywnySemestr studiow:
1Punkty ECTS:
3Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne):
15 / 20 / 0Prowadzący:
prof. dr hab. Bogusław Fuchs Język:
polskiEfekty kształcenia:
Student rozumie fizjologiczne podstawy funkcjonowania przewodu pokarmowego zwierząt, warunkujących dobre wykorzystanie paszy, decydujących o prawidłowym bilansowaniu mieszanek przemysłowych i premiksów.Kompetencje:
Student jest przygotowany do pracy w specjalistycznych laboratoriach, do programowania składów mieszanek i premiksów, może pracować w szkolnictwie i doradztwie żywieniowym.Wymagania wstępne:
Fizjologia ogólna, anatomia i biochemia zwierzątTreści kształcenia:
Różnice w budowie i funkcjach przewodu pokarmowego zwierząt monogastrycznych i przeżuwaczy, mechanizmy regulacji pobierania pasz, trawienie, sekrecja enzymów, wchłanianie, morfologia ścian jelitowych a składniki strukturalne pasz; dostępność składników pokarmowych; zaburzenia metabolizmu; związek między składem pasz a wartością pokarmową i walorami prozdrowotnymi mięsa, mleka, jaj.Literatura:
Loeffler K.: Anatomy and physiology of domestic animals. PZWL, Warszawa,2002
Schmidt K., Nielsen K.: Animal Physiology. Adaptation to the environment, PWN, Warszawa,1992
Szostak B.: The fundamentals of anatomy and physiology of animals. Wyd. AR Lublin,2001Metody oceny:
Obowiązkowe zaliczenie ćwiczeń
Egzamin ustny lub pisemny
Minimalny zasób wiedzy do zaliczenia - 70 %Uwagi:
Fakultet specjalizacyjny