Katalog kursów ECTS
Szczegóły kursu
Kod kursu:
BHS20101f12Rok / Semestr:
2012/2013 letniNazwa:
PRODUKCJA MLEKA W GOSPODARSTWACH SPECJALISTYCZNYCHKierunek:
ZootechnikaTyp studiów:
II st. - magisterskieRodzaj kursu:
FakultatywnySemestr studiow:
3Punkty ECTS:
2Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne):
15 / 15 / 0Prowadzący:
dr hab. Marian Kuczaj prof. nadzw.Język:
polskiEfekty kształcenia:
Student po ukończeniu kursu powinien znać zasady planowania, organizacji i prowadzenia stada krów w wielkostadnych fermach bydła, wiedzieć jakimi metodami określić skład i jakość mleka, umieć wykorzystać wiedzę z innych przedmiotów (budownictwo, mechanizacja, ekonomika, profilaktyka i prewencja) dotyczących produkcji mleka surowego zgodnie z wymogami unijnymi. Kompetencje:
Wymagania wstępne:
Treści kształcenia:
Uwarunkowania produkcji mleka w Polsce i na świecie; trendy w specjalizacji bydlęcej; wybór rasy, zakres i kierunki doskonalenia stada; planowanie bazy paszowej; planowanie technologii produkcji (organizacja stada, żywienie, utrzymanie, pielęgnacja, reprodukcja, dojenie), nowoczesne rozwiązania budowlane i technologiczne obiektów inwentarskich dla bydła mlecznego, przygotowanie zwierząt do wystaw i pokazów hodowlanych, ćwiczenia terenowe; kurs w zakresie metod oceny składu i jakości mleka zakończony certyfikatem.Literatura:
Litwińczuk Z., Szulc T. (red. - 2005). Hodowla i użytkowanie bydła, PWiRL Warszawa
Szulc T. i wsp. (2005). Chów i hodowla zwierząt. Wyd. AR Wrocław
Kuczaj M. (2001). Skutki krzyżowania i kojarzenia bydła w Polsce w latach 1946-1997. Monografia XXIII, Wyd. AR Wrocław 2001, ss. 297
Kuczaj M. (2002). Hodowla bydła i produkcja mleka. Wrocław ss. 277
Wierzbowski S., Żukowski K. (2007). Rozród bydła, Wyd. KOS – Balice
Ziajka S. (1997). Mleczarstwo – Zagadnienia wybrane. Wyd. ART. Olsztyn
Literatura uzupełniająca: Przegląd hodowlany, Hodowla bydła, Hodowca bydła, Hoduj z głową, TopAgrar, opracowania z zakresu budownictwa i technologii produkcji itp.
Internet: www.ppr.pl, www.minrol.gov.pl, www.topagrar.pl, www.izoo.krakow.plMetody oceny:
Obowiązkowe zaliczenie ćwiczeńUwagi: