ECTS
Katalog kursów ECTS

Szczegóły kursu
Kod kursu: BHS20102f12
Rok / Semestr: 2012/2013 letni
Nazwa: ALTERNATYWNE UŻYTKOWANIE KONI
Kierunek: Zootechnika
Typ studiów: II st. - magisterskie
Rodzaj kursu: Fakultatywny
Semestr studiow: 3
Punkty ECTS: 2
Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne): 15 / 15 / 0
Prowadzący: dr inż. Ewa Walkowicz
Język: polski


Efekty kształcenia: Student zdobędzie specjalistyczną wiedzę teoretyczną i praktyczną z zakresu użytkowania roboczego koni w rolnictwie ekologicznym, leśnictwie i przemyśle rozrywkowym. Student nabędzie praktyczne umiejętności oceny przydatności koni pod kątem użytkowania roboczego, określania wydajności i normowania pracy. Posiądzie umiejętności oceny dobrostanu koni pracujących w rolnictwie oraz biorących udział w pokazach hodowlanych i komercyjnych. Zdobędzie podstawową wiedzę z zakresu produkcji mięsa i mleka końskiego, oraz wykorzystania surowców odpadowych – skóry i włosia.

Kompetencje:

Wymagania wstępne: Podstawy chowu koni

Treści kształcenia: Użytkowanie robocze koni w rolnictwie ekologicznym i transporcie leśnym, ocena cech pociągowych i ich doskonalenie, obliczanie siły uciągu i normowanie pracy, nowoczesne maszyny konne, zasady użytkowania jucznego, ocena rzeźna koni, metody opasu i ich opłacalność, organizacja obrotu zwierzętami rzeźnymi, znaczenie i jakość mięsa końskiego, ocena wartości rzeźnej, charakterystyka mleka klaczy i możliwości jego zagospodarowania; organizacja pokazów hodowlanych i widowisk komercyjnych, organizacja ringów i przepędów, bezpieczeństwo ludzi i zwierząt podczas widowisk plenerowych, dozwolone i zabronione metody sprawowania kontroli nad końmi, ocena dobrostanu zwierząt w różnych warunkach użytkowania.

Literatura: Bird J. 2002: Hodowla konia w zgodzie z naturą Chrzanowski Sz.i wsp., 1989: Konie zimnokrwiste Chrzanowski Sz.2006: Kalkulacja kosztów produkcji źrebiąt rzeźnych Fedorski J. 2003: Poradnik dla hodowców i sympatyków koni Tomczyński R ., Smoczyński S., Woźniak A., Szymczak Wł. 1990. Dotucz koni zimnokrwistych przy użyciu mieszanek doświadczalnych i jego wpływ na wydajność rzeźną i jakość mięsa. XV Zjazd Nauk. PTZ Szczecin, s. 36

Metody oceny: Obowiązkowe zaliczenie ćwiczeń

Uwagi: