Katalog kursów ECTS
Szczegóły kursu
Kod kursu:
BHS20102f12Rok / Semestr:
2012/2013 letniNazwa:
ALTERNATYWNE UŻYTKOWANIE KONI Kierunek:
ZootechnikaTyp studiów:
II st. - magisterskieRodzaj kursu:
FakultatywnySemestr studiow:
3Punkty ECTS:
2Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne):
15 / 15 / 0Prowadzący:
dr inż. Ewa WalkowiczJęzyk:
polskiEfekty kształcenia:
Student zdobędzie specjalistyczną wiedzę teoretyczną i praktyczną z zakresu użytkowania roboczego koni w rolnictwie ekologicznym, leśnictwie i przemyśle rozrywkowym. Student nabędzie praktyczne umiejętności oceny przydatności koni pod kątem użytkowania roboczego, określania wydajności i normowania pracy. Posiądzie umiejętności oceny dobrostanu koni pracujących w rolnictwie oraz biorących udział w pokazach hodowlanych i komercyjnych. Zdobędzie podstawową wiedzę z zakresu produkcji mięsa i mleka końskiego, oraz wykorzystania surowców odpadowych – skóry i włosia. Kompetencje:
Wymagania wstępne:
Podstawy chowu koniTreści kształcenia:
Użytkowanie robocze koni w rolnictwie ekologicznym i transporcie leśnym, ocena cech pociągowych i ich doskonalenie, obliczanie siły uciągu i normowanie pracy, nowoczesne maszyny konne, zasady użytkowania jucznego, ocena rzeźna koni, metody opasu i ich opłacalność, organizacja obrotu zwierzętami rzeźnymi, znaczenie i jakość mięsa końskiego, ocena wartości rzeźnej, charakterystyka mleka klaczy i możliwości jego zagospodarowania; organizacja pokazów hodowlanych i widowisk komercyjnych, organizacja ringów i przepędów, bezpieczeństwo ludzi i zwierząt podczas widowisk plenerowych, dozwolone i zabronione metody sprawowania kontroli nad końmi, ocena dobrostanu zwierząt w różnych warunkach użytkowania.Literatura:
Bird J. 2002: Hodowla konia w zgodzie z naturą
Chrzanowski Sz.i wsp., 1989: Konie zimnokrwiste
Chrzanowski Sz.2006: Kalkulacja kosztów produkcji źrebiąt rzeźnych
Fedorski J. 2003: Poradnik dla hodowców i sympatyków koni
Tomczyński R ., Smoczyński S., Woźniak A., Szymczak Wł. 1990. Dotucz koni zimnokrwistych przy użyciu mieszanek doświadczalnych i jego wpływ na wydajność rzeźną i jakość mięsa. XV Zjazd Nauk. PTZ Szczecin, s. 36Metody oceny:
Obowiązkowe zaliczenie ćwiczeńUwagi: