Katalog kursów ECTS
Szczegóły kursu
Kod kursu:
RESS10108f12Rok / Semestr:
2012/2013 zimowyNazwa:
Organizacje grup producenckich Kierunek:
EkonomiaTyp studiów:
I st. - licencjackieRodzaj kursu:
FakultatywnySemestr studiow:
3Punkty ECTS:
0Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne):
15 / 15 / 0Prowadzący:
prof. dr hab. Danuta MierzwaJęzyk:
polskiEfekty kształcenia:
Student potrafi omówić, odmienne niż w krajach UE, uwarunkowania rozwojowe polskiej wsi i rolnictwa. Umie wyjaśnić, jakie korzyści ekonomiczne przynosi rolnikom współpraca w formie grupy producenckiej oraz jaką rolę odgrywa ona w gospodarce rynkowej. Student zna wady i zalety wszystkich form prawno-organizacyjnych w jakich mogą działać grupy producenckie.Kompetencje:
Student potrafi prowadzić od strony finansowej swoje gospodarstwo oraz zarządzać wybraną formą prawną grupy producenckiej, a także pełnić wyznaczone role w grupie.Wymagania wstępne:
Mikro- i makroekonomia, prawoTreści kształcenia:
Cechy szczególne produkcji rolnej. Podstawowe cechy polskiego rolnictwa na tle państw UE. Procesy transformacji i ich wpływ na rozwój rolnictwa przed i po akcesji. Organizacja rynku płodów rolnych i żywnościowych. Rola grup producenckich i marketingowych w kreowaniu i realizacji polityki rolnej. Instytucje wspierające organizowanie się grup producenckich. Grupy producenckie w krajach UE. Formy prawne grup producenckich: otwarte i zamknięte. Fazy tworzenia grupy i rola lidera.Literatura:
Literatura podstawowa:
Boguta W.: Organizacja i funkcjonowanie grup producentów rolnych. Krajowa Rada Spółdzielcza, Warszawa 2006.
Literatura uzupełniająca:
Zarudzki R., Przepióra A., Futymski A.: Poradnik lidera grupy producentów rolnych. Fundacja Fundusz Współpracy, Program Agrolinia 2000, Warszawa 2001.
Rynek rolniczy i żywnościowy. Wyd. AE, Wrocław 1995.
Rolnictwo w procesie integracji z UE. Wyd. SGGW, Warszawa 1994.Metody oceny:
Zaliczenie; minimalny zasób wiedzy do zaliczenia - 60%Uwagi: