Katalog kursów ECTS
Szczegóły kursu
Kod kursu:
RESN20112f12Rok / Semestr:
2012/2013 zimowyNazwa:
Analiza fundamentalna i techniczna w gospodarce żywnościowejKierunek:
EkonomiaTyp studiów:
II st. - magisterskieRodzaj kursu:
FakultatywnySemestr studiow:
3Punkty ECTS:
6Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne):
12 / 12 / 0Prowadzący:
dr inż. Stanisław MintaJęzyk:
polskiEfekty kształcenia:
Student zapozna się z podstawami analizy fundamentalnej i technicznej. Uczestnik kursu będzie nabywał umiejętności interpretacji i określania znaczenie różnych informacji finansowych i pozafinansowych w wycenie przedsiębiorstw. Student będzie potrafił określić trendy rynkowe i formacje cenowe pojawiające się na rynkach akcji, a także nauczy się obsługi wybranych aplikacji komputerowych przydatnych w analizie technicznej.Kompetencje:
Ukończenie kursu pomaga w efektywnym zarządzaniu prywatnymi przedsiębiorstwami i ułatwia ocenę ich realnej wartości. Poza tym zdobyte informacje pomogą w zarządzaniu środkami pieniężnymi inwestowanymi na rynku kapitałowych, a szczególnie przy wycenie akcji i określeniu momentu ich kupna lub sprzedaży.Wymagania wstępne:
mikroekonomia, makroekonomia, analiza rynkuTreści kształcenia:
Analiza fundamentalna – wiadomości podstawowe. Wykorzystanie analizy fundamentalnej w praktyce gospodarczej. Źródła i sposoby pozyskiwania informacji gospodarczych przydatnych w analizie fundamentalnej. Analiza i interpretacja czynników makroekonomicznych i sektorowych wpływających na rozwój gospodarki żywnościowej i przedsiębiorstw działających w jej otoczeniu. Analiza finansowa jako element analizy fundamentalnej. Znaczenie pozafinansowych czynników w ocenie wartości przedsiębiorstw. Analiza techniczna – podstawowe pojęcia. Aplikacje komputerowe w analizie technicznej. Zastosowanie elementów analizy technicznej do podejmowania decyzji inwestycyjnych na przykładach spółek z branży agrobiznesu notowanych na GPW w Warszawie. Wyznaczanie oraz interpretacja trendów. Określanie formacji trendów i ich interpretacja. Wyznaczanie i interpretacja podstawowych wskaźników analizy technicznej oraz budowy świec japońskich. Praktyczne połączenie analizy fundamentalnej i technicznej do oceny wartości przedsiębiorstw agrobiznesu.Literatura:
1) Czekała M.: „Analiza fundamentalna i techniczna”. AE, Wrocław 1998 r.
2) Murphy J. J.: „Analiza techniczna rynków finansowych”. PWE, Warszawa 2007 r.
3) Zespół Reuters (praca zbiorowa): „Analiza techniczna – wprowadzenie”. Oficyna Ekonomiczna, Dom Wydawniczy ABC, Kraków 2001.
4) Jagielski A.: „Inwestycje giełdowe. Jak grać i wygrywać”. Helion, Warszawa 2007.
Metody oceny:
2 pisemne projekty zaliczeniowe. Każdy z projektów ma 50% wpływu na ocenę końcową.Uwagi: