Katalog kursów ECTS
Szczegóły kursu
Kod kursu:
RESN20126f12Rok / Semestr:
2012/2013 zimowyNazwa:
Analiza działalności i rozwoju przedsiębiorstw agrobiznesuKierunek:
EkonomiaTyp studiów:
II st. - magisterskieRodzaj kursu:
FakultatywnySemestr studiow:
3Punkty ECTS:
0Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne):
12 / 12 / 0Prowadzący:
dr inż. Jan SpiakJęzyk:
polskiEfekty kształcenia:
Student nabywa umiejętność zastosowania metod analizy ekonomicznej do oceny efektywności działalności i rozwoju przedsiębiorstw agrobiznesu. Potrafi przygotować oraz racjonalnie podejmować decyzje w oparciu o metody analizy techniczno-ekonomicznej i finansowej przedsiębiorstw oraz rachunku oceny efektywności inwestycji i źródeł ich finansowania. Kompetencje:
Po zaliczeniu przedmiotu student jest przygotowany do wykonywania analiz finansowych w przedsiębiorstwie. Umie podejmować decyzyjne finansowe i inwestycyjne w przedsiębiorstwie . Wymagania wstępne:
Mikroekonomia, RachunkowośćTreści kształcenia:
Tematyka wykładów:
1. Metody oceny przedsiębiorstwa: przedmiot, klasyfikacja i źródła informacji.
2. Metody badawcze wykorzystywane w analizach.
3. Analiza czynników wytwórczych w spółce i przedsiębiorstwie rolniczym.
4- 5. Wstępna analiza sprawozdań finansowych (bilansu, rachunku zysków i strat, przepływów pieniężnych) w spółce, spółdzielni i przedsiębiorstwie rolniczym.
6. Analiza i ocena zasobów trwałych i obrotowych w spółce i przedsiębiorstwie rolniczym.
1. Analiza i ocena zasobów kapitałowych w spółce, spółdzielni i przedsiębiorstwie rolniczym.
8-9. Ocena efektywności działalności przedsiębiorstw w agrobiznesie.
a. Analiza kosztów działalności w spółce i przedsiębiorstwie rolniczym.
b. Analiza przychodów ze sprzedaży w spółce i przedsiębiorstwie rolniczym.
c. Analiza wyników finansowych w spółce, spółdzielni i przedsiębiorstwie rolniczym.
10– 11. Decyzje rozwojowe – analiza i ocena efektywności projektów inwestycyjnych.
12. Źródła finansowania inwestycji- własne oraz pozyskiwane z funduszy UE.
Tematyka ćwiczeń:
1. Sprawozdania finansowe jako źródła informacji w analizie ekonomiczno – finansowej w przedsiębiorstwie.
2. Analiza pozioma i pionowa bilansu przedsiębiorstw: spółki, spółdzielni i przedsiębiorstwa rolniczego.
3. Analiza rachunku zysków i strat w spółce, spółdzielni i przedsiębiorstwie rolniczym.
4. Analiza przepływów pieniężnych w spółce, spółdzielni i przedsiębiorstwie rolniczym..
5. Analiza czynników kształtujących wynik finansowy w przedsiębiorstwie:
a. kosztów działalności,
b. przychodów ze sprzedaży..
6. Rachunek efektywności inwestycji rzeczowych i finansowych w przedsiębiorstwie.
Literatura:
1. Gołębiowski G., Tłaczała A. 2009: Analiza finansowa w teorii i praktyce. Difin, Warszawa.
2. Pomykalska B., Pomykalski P. 2007:Analiza finansowa przedsiębiorstwa. Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa.
3. Skowronek – Mielczarek A., Leszczyński Z. 2008: Analiza działalności i rozwoju przedsiębiorstwa. PWE, Warszawa .
4. Sierpińska M., Jachna T. 2007: Ocena przedsiębiorstwa według standardów światowych. PWE, Warszawa.
5. Sierpińska M., Jachna T. 2007: Metody podejmowania decyzji finansowych. Analiza przykładów i przypadków. Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa.
6. Szymańska E.2006: Analiza przedsiębiorstw agrobiznesu. Wyd. SGGW Warszawa.
Metody oceny:
Obowiązkowe zaliczenie ćwiczeń, zasób wiedzy do zaliczenia 60%Uwagi: