ECTS
Katalog kursów ECTS

Szczegóły kursu
Kod kursu: RESN20126f12
Rok / Semestr: 2012/2013 zimowy
Nazwa: Analiza działalności i rozwoju przedsiębiorstw agrobiznesu
Kierunek: Ekonomia
Typ studiów: II st. - magisterskie
Rodzaj kursu: Fakultatywny
Semestr studiow: 3
Punkty ECTS: 0
Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne): 12 / 12 / 0
Prowadzący: dr inż. Jan Spiak
Język: polski


Efekty kształcenia: Student nabywa umiejętność zastosowania metod analizy ekonomicznej do oceny efektywności działalności i rozwoju przedsiębiorstw agrobiznesu. Potrafi przygotować oraz racjonalnie podejmować decyzje w oparciu o metody analizy techniczno-ekonomicznej i finansowej przedsiębiorstw oraz rachunku oceny efektywności inwestycji i źródeł ich finansowania.

Kompetencje: Po zaliczeniu przedmiotu student jest przygotowany do wykonywania analiz finansowych w przedsiębiorstwie. Umie podejmować decyzyjne finansowe i inwestycyjne w przedsiębiorstwie .

Wymagania wstępne: Mikroekonomia, Rachunkowość

Treści kształcenia: Tematyka wykładów: 1. Metody oceny przedsiębiorstwa: przedmiot, klasyfikacja i źródła informacji. 2. Metody badawcze wykorzystywane w analizach. 3. Analiza czynników wytwórczych w spółce i przedsiębiorstwie rolniczym. 4- 5. Wstępna analiza sprawozdań finansowych (bilansu, rachunku zysków i strat, przepływów pieniężnych) w spółce, spółdzielni i przedsiębiorstwie rolniczym. 6. Analiza i ocena zasobów trwałych i obrotowych w spółce i przedsiębiorstwie rolniczym. 1. Analiza i ocena zasobów kapitałowych w spółce, spółdzielni i przedsiębiorstwie rolniczym. 8-9. Ocena efektywności działalności przedsiębiorstw w agrobiznesie. a. Analiza kosztów działalności w spółce i przedsiębiorstwie rolniczym. b. Analiza przychodów ze sprzedaży w spółce i przedsiębiorstwie rolniczym. c. Analiza wyników finansowych w spółce, spółdzielni i przedsiębiorstwie rolniczym. 10– 11. Decyzje rozwojowe – analiza i ocena efektywności projektów inwestycyjnych. 12. Źródła finansowania inwestycji- własne oraz pozyskiwane z funduszy UE. Tematyka ćwiczeń: 1. Sprawozdania finansowe jako źródła informacji w analizie ekonomiczno – finansowej w przedsiębiorstwie. 2. Analiza pozioma i pionowa bilansu przedsiębiorstw: spółki, spółdzielni i przedsiębiorstwa rolniczego. 3. Analiza rachunku zysków i strat w spółce, spółdzielni i przedsiębiorstwie rolniczym. 4. Analiza przepływów pieniężnych w spółce, spółdzielni i przedsiębiorstwie rolniczym.. 5. Analiza czynników kształtujących wynik finansowy w przedsiębiorstwie: a. kosztów działalności, b. przychodów ze sprzedaży.. 6. Rachunek efektywności inwestycji rzeczowych i finansowych w przedsiębiorstwie.

Literatura: 1. Gołębiowski G., Tłaczała A. 2009: Analiza finansowa w teorii i praktyce. Difin, Warszawa. 2. Pomykalska B., Pomykalski P. 2007:Analiza finansowa przedsiębiorstwa. Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa. 3. Skowronek – Mielczarek A., Leszczyński Z. 2008: Analiza działalności i rozwoju przedsiębiorstwa. PWE, Warszawa . 4. Sierpińska M., Jachna T. 2007: Ocena przedsiębiorstwa według standardów światowych. PWE, Warszawa. 5. Sierpińska M., Jachna T. 2007: Metody podejmowania decyzji finansowych. Analiza przykładów i przypadków. Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa. 6. Szymańska E.2006: Analiza przedsiębiorstw agrobiznesu. Wyd. SGGW Warszawa.

Metody oceny: Obowiązkowe zaliczenie ćwiczeń, zasób wiedzy do zaliczenia 60%

Uwagi: