Katalog kursów ECTS
Szczegóły kursu
Kod kursu:
RESN10131f12Rok / Semestr:
2012/2013 zimowyNazwa:
Wycena zasobów w gospodarce żywnościowejKierunek:
EkonomiaTyp studiów:
I st. - licencjackieRodzaj kursu:
FakultatywnySemestr studiow:
3Punkty ECTS:
0Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne):
12 / 12 / 0Prowadzący:
dr inż. Jan SpiakJęzyk:
polskiEfekty kształcenia:
Student potrafi wykonać wycenę głównych zasobów materialnych i niematerialnych w przedsiębiorstwach gospodarki żywnościowej stosując odpowiednie metody wyceny. Nabywa praktyczne umiejętności sporządzania operatów szacunkowych z wyceny zasobów. Kompetencje:
Student umie samodzielnie analizować i wykonywać operaty szacunkowe z wyceny.Wymagania wstępne:
MikroekonomiaTreści kształcenia:
Tematyka wykładów:
1. Podstawy prawne wyceny nieruchomości i gospodarstw rolnych Skarbu Państwa. Ustawa o gospodarce nieruchomościami z 1997 roku i rozporządzenia do ustawy.
2. Fazy procesu wyceny. Treść i forma operatu szacunkowego.
3. Źródła informacji w procesie wyceny.
4. Cele, przedmiot i podmiot wyceny. Źródła informacji – obligatoryjne i fakultatywne oraz rodzaje informacji wykorzystywane w procesie wyceny.
5. Podejście porównawcze – metoda porównywania parami, analizy statystycznej rynku.
6 . Podejście dochodowe – metoda inwestycyjna, metoda zysków, techniki kapitalizacji prostej i dyskontowania strumieni pieniężnych.
7. Podejście kosztowe – metoda kosztów odtworzenia i kosztów zastąpienia, kosztów likwidacji, techniki: szczegółowa elementów scalonych i wskaźnikowa. Zużycie techniczne i ekonomiczne obiektów.
1. Wycena gospodarstw rolnych i przedsiębiorstw rolnych jako całości.
2. Wycena składników majątkowych przedsiębiorstw – metody i techniki.
Tematyka ćwiczeń:
1. Zastosowanie metod wyceny do określania wartości gruntów rolnych.
2. Wycena gruntów nierolniczych.
3. Wycena zasiewów i upraw ( produkcji roślinnej w toku).
4. Wycena inwentarza żywego.
5. Wycena budynków.
6. Zasady wyceny nieruchomości lokalowych.
7. Zasady wyceny maszyn i pojazdów rolniczych.
8. Wycena gospodarstw rolnych.
9. Wycena przedsiębiorstw. Prezentacja operatów szacunkowych.Literatura:
1. Cymerman R., A. Hopfer A.: Wycena nieruchomości. Zasady i procedury. Wyd. PF SRM, Warszawa 2005.
2. Hopfer A. jako red.: Informacje w wycenie nieruchomości. Wyd. PF SRM, Warszawa 2003.
3. Kucharska – Stasiak E.: Nieruchomość w gospodarce rynkowej. Wyd. Nauk. PWN, Warszawa 2006.
4. Łaguna T.: Wycena nieruchomości gospodarstw rolnych. Wyd. Zach. Cen. Org., Zielona Góra 2001.
5. Prystupa M., Rygiel K.: Nieruchomości, definicje, funkcje i zasady wyceny. Wyd. Elipsa, Warszawa 2003.
6. Ustawa o gospodarce nieruchomościami z 1997 r. wraz z rozporządzeniami.Metody oceny:
Obowiązkowe zaliczenie ćwiczeń oraz i operatu w formie multimedialnej zasób wiedzy do zaliczenia 60 %.Uwagi: