ECTS
Katalog kursów ECTS

Szczegóły kursu
Kod kursu: RESN10131f12
Rok / Semestr: 2012/2013 zimowy
Nazwa: Wycena zasobów w gospodarce żywnościowej
Kierunek: Ekonomia
Typ studiów: I st. - licencjackie
Rodzaj kursu: Fakultatywny
Semestr studiow: 3
Punkty ECTS: 0
Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne): 12 / 12 / 0
Prowadzący: dr inż. Jan Spiak
Język: polski


Efekty kształcenia: Student potrafi wykonać wycenę głównych zasobów materialnych i niematerialnych w przedsiębiorstwach gospodarki żywnościowej stosując odpowiednie metody wyceny. Nabywa praktyczne umiejętności sporządzania operatów szacunkowych z wyceny zasobów.

Kompetencje: Student umie samodzielnie analizować i wykonywać operaty szacunkowe z wyceny.

Wymagania wstępne: Mikroekonomia

Treści kształcenia: Tematyka wykładów: 1. Podstawy prawne wyceny nieruchomości i gospodarstw rolnych Skarbu Państwa. Ustawa o gospodarce nieruchomościami z 1997 roku i rozporządzenia do ustawy. 2. Fazy procesu wyceny. Treść i forma operatu szacunkowego. 3. Źródła informacji w procesie wyceny. 4. Cele, przedmiot i podmiot wyceny. Źródła informacji – obligatoryjne i fakultatywne oraz rodzaje informacji wykorzystywane w procesie wyceny. 5. Podejście porównawcze – metoda porównywania parami, analizy statystycznej rynku. 6 . Podejście dochodowe – metoda inwestycyjna, metoda zysków, techniki kapitalizacji prostej i dyskontowania strumieni pieniężnych. 7. Podejście kosztowe – metoda kosztów odtworzenia i kosztów zastąpienia, kosztów likwidacji, techniki: szczegółowa elementów scalonych i wskaźnikowa. Zużycie techniczne i ekonomiczne obiektów. 1. Wycena gospodarstw rolnych i przedsiębiorstw rolnych jako całości. 2. Wycena składników majątkowych przedsiębiorstw – metody i techniki. Tematyka ćwiczeń: 1. Zastosowanie metod wyceny do określania wartości gruntów rolnych. 2. Wycena gruntów nierolniczych. 3. Wycena zasiewów i upraw ( produkcji roślinnej w toku). 4. Wycena inwentarza żywego. 5. Wycena budynków. 6. Zasady wyceny nieruchomości lokalowych. 7. Zasady wyceny maszyn i pojazdów rolniczych. 8. Wycena gospodarstw rolnych. 9. Wycena przedsiębiorstw. Prezentacja operatów szacunkowych.

Literatura: 1. Cymerman R., A. Hopfer A.: Wycena nieruchomości. Zasady i procedury. Wyd. PF SRM, Warszawa 2005. 2. Hopfer A. jako red.: Informacje w wycenie nieruchomości. Wyd. PF SRM, Warszawa 2003. 3. Kucharska – Stasiak E.: Nieruchomość w gospodarce rynkowej. Wyd. Nauk. PWN, Warszawa 2006. 4. Łaguna T.: Wycena nieruchomości gospodarstw rolnych. Wyd. Zach. Cen. Org., Zielona Góra 2001. 5. Prystupa M., Rygiel K.: Nieruchomości, definicje, funkcje i zasady wyceny. Wyd. Elipsa, Warszawa 2003. 6. Ustawa o gospodarce nieruchomościami z 1997 r. wraz z rozporządzeniami.

Metody oceny: Obowiązkowe zaliczenie ćwiczeń oraz i operatu w formie multimedialnej zasób wiedzy do zaliczenia 60 %.

Uwagi: