Katalog kursów ECTS
Szczegóły kursu
Kod kursu:
RESS10132f12Rok / Semestr:
2012/2013 zimowyNazwa:
Wycena zasobów w gospodarce żywnościowejKierunek:
EkonomiaTyp studiów:
I st. - licencjackieRodzaj kursu:
FakultatywnySemestr studiow:
3Punkty ECTS:
0Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne):
30 / 30 / 0Prowadzący:
dr inż. Jan SpiakJęzyk:
polskiEfekty kształcenia:
Student potrafi wykonać wycenę głównych zasobów materialnych i niematerialnych w przedsiębiorstwach gospodarki żywnościowej stosując odpowiednie metody wyceny. Nabywa praktyczne umiejętności sporządzania operatów szacunkowych z wyceny zasobów. Kompetencje:
Student umie samodzielnie analizować i wykonywać operaty szacunkowe z wyceny.Wymagania wstępne:
MikroekonomiaTreści kształcenia:
Tematyka wykładów:
1. Wyjaśnienie pojęć dotyczących nieruchomości, przedsiębiorstw, gospodarstw rolnych oraz składników majątkowych.
2. Podstawy prawne wyceny nieruchomości i gospodarstw rolnych Skarbu Państwa. Ustawa o gospodarce nieruchomościami z 1997 roku i rozporządzenia do ustawy.
3. Fazy procesu wyceny. Treść i forma operatu szacunkowego.
4. Źródła informacji w procesie wyceny.
5. Rynek nieruchomości, rodzaje rynku, prawa rynku, rodzaje wartości rynkowej.
6. Cele, przedmiot i podmiot wyceny. Źródła informacji – obligatoryjne i fakultatywne oraz rodzaje informacji wykorzystywane w procesie wyceny.
7. Podejście porównawcze – metoda porównywania parami, analizy statystycznej rynku.
8. Podejście dochodowe – metoda inwestycyjna, metoda zysków, techniki kapitalizacji prostej i dyskontowania strumieni pieniężnych.
9. Podejście kosztowe – metoda kosztów odtworzenia i kosztów zastąpienia, kosztów likwidacji, techniki: szczegółowa elementów scalonych i wskaźnikowa. Zużycie techniczne i ekonomiczne obiektów.
10. Podejście mieszane – metoda pozostałościowa i stawek szacunkowych, metoda księgowa.
11. Inne metody zalecane przepisami prawa do wyceny gospodarstw rolnych.
12. Szczegółowe procedury wyceny gospodarstw rolnych Skarbu Państwa.
13. Wycena gospodarstw rolnych i przedsiębiorstw rolnych jako całości.
14. Wycena składników majątkowych przedsiębiorstw – metody i techniki.
15. Standardy zawodowe rzeczoznawców majątkowych.
Tematyka ćwiczeń:
1. Ocena naturalnych warunków produkcji rolniczej.
2-3. Zastosowanie metod wyceny do określania wartości gruntów rolnych.
4. Wycena gruntów nierolniczych.
5. Wycena zasiewów i upraw ( produkcji roślinnej w toku).
6. Wycena obrotu wewnętrznego.
7. Wycena plantacji wieloletnich i sadów.
8. Wycena inwentarza żywego.
9. Wycena zapasów.
10. Wycena budynków.
11. Zasady wyceny nieruchomości lokalowych.
12. Zasady wyceny maszyn i pojazdów rolniczych.
13. Wycena gospodarstw rolnych.
14. Wycena składników majątkowych przedsiębiorstw. Prezentacja operatów szacunkowych.
15. Wycena przedsiębiorstw. Prezentacja operatów szacunkowych.Literatura:
1. Cymerman R., A. Hopfer A.: Wycena nieruchomości. Zasady i procedury. Wyd. PF SRM, Warszawa 2005.
2. Hopfer A. jako red.: Informacje w wycenie nieruchomości. Wyd. PF SRM, Warszawa 2003.
3. Kucharska – Stasiak E.: Nieruchomość w gospodarce rynkowej. Wyd. Nauk. PWN, Warszawa 2006.
4. Łaguna T.: Wycena nieruchomości gospodarstw rolnych. Wyd. Zach. Cen. Org., Zielona Góra 2001.
5. Prystupa M., Rygiel K.: Nieruchomości, definicje, funkcje i zasady wyceny. Wyd. Elipsa, Warszawa 2003.
6. Standardy Zawodowe Rzeczoznawców majątkowych. Wyd. PFSRM, Warszawa 2005.
7. Ustawa o gospodarce nieruchomościami z 1997 r. wraz z rozporządzeniami.Metody oceny:
Obowiązkowe zaliczenie ćwiczeń oraz i operatu w formie multimedialnej zasób wiedzy do zaliczenia 60 %.Uwagi: