Katalog kursów ECTS
Szczegóły kursu
Kod kursu:
NTSS20110f12Rok / Semestr:
2012/2013 zimowyNazwa:
Rozwój nowych technologii w przemyśle drobiarskimKierunek:
Technologia Żywności i Żywienie CzłowiekaTyp studiów:
II st. - magisterskieRodzaj kursu:
FakultatywnySemestr studiow:
2Punkty ECTS:
1Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne):
15 / 0 / 0Prowadzący:
prof. dr hab. Wiesław KopećJęzyk:
polskiEfekty kształcenia:
Wiedza:
Zna najnowsze technologie stosowane w przemyśle drobiarskim, szczególnie w zakresie automatyzacji i robotyzacji rozbioru oraz przetwórstwa mięsa drobiu, w tym produkcji wyrobów typu żywności wygodnej oraz funkcjonalnej.
Umiejętności:
Potrafi analizować stan techniczno – technologiczny działów przetwórstwa mięsa, wskazać możliwości modernizacji technologii i linii produkcyjnych, umie opracować produkty o właściwościach prozdrowotnych.
Kompetencje:
Kompetencje społeczne (postawy):
Rozumie potrzebę postępu technicznego w pracochłonnych branżach przetwórstwa mięsnego, rozumie konieczność kreatywności w tworzeniu nowych produktów żywnościowych.
Wymagania wstępne:
ogólna technologia żywności, technologia drobiu i jaj, mikrobiologia żywności Treści kształcenia:
Problemy związane z przemysłem drobiarskim na świecie. Najnowsze technologie i maszyny stosowane przez przemysł drobiarski. Aspekty ekologiczne związane z produkcją i przetwórstwem mięsa drobiu. Opracowywanie nowych produktów drobiarskich, możliwości tworzenia produktów o charakterze żywności funkcjonalnej z mięsa drobiu. Literatura:
1. Processing of poultry. Ed. Mead G., C., Elsevier Appl. Science Publishing, 1989 2. Food product development. Red. Czapski J., Wyd. AR Poznań, 1995 3. Mięso i przetwory drobiowe. Praca zbiorowa red. Grabowski T., Kijowski J. WNT, Warszawa 2004.Metody oceny:
egzamin ustnyUwagi:
Kurs może być realizowany w semestrze 1 (letnim)