Katalog kursów ECTS
Szczegóły kursu
Kod kursu:
NTSS10155f12Rok / Semestr:
2012/2013 letniNazwa:
Technologia piekarstwa i ciastkarstwaKierunek:
Technologia Żywności i Żywienie CzłowiekaTyp studiów:
I st. - inżynierskieRodzaj kursu:
FakultatywnySemestr studiow:
6Punkty ECTS:
5Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne):
30 / 30 / 0Prowadzący:
dr inż. Zofia Karolini-SkaradzińskaJęzyk:
polskiEfekty kształcenia:
Wiedza:
Student po ukończeniu kursu potrafi scharakteryzować jakość i przydatność surowca zbożowego do wytwarzania mąki dla przemysłu piekarskiego i ciastkarskiego – zna podstawowe technologie wytwarzania różnych produktów piekarskich i ciastkarskich – zna sposoby eliminowania bakteryjnych wad pieczywa.
Umiejętności:
Student potrafi korzystać z laboratoryjnych urządzeń pomiarowych – potrafi stosować odpowiednie metody do oceny jakościowej ziarna, mąki, i pieczywa – posiada umiejętność interpretowania uzyskanych wyników – potrafi prowadzić umiejętnie procesy technologiczne.
Kompetencje:
Kompetencje społeczne (postawy):
Wykazuje odpowiedzialność za powierzony sprzęt – wykazuje dbałość o higienę produkcji – chętny do dobrej współpracy w zespole.
Wymagania wstępne:
chemia, biochemia, mikrobiologia, maszynoznawstwo przemysłu spożywczego, ogólna technologia żywnościTreści kształcenia:
Produkcja i wykorzystanie zbóż. Budowa i skład chemiczny ziarna. Technologia przemiału ziarna. Przetwórstwo ziarna zbóż niechlebowych. Surowce stosowane w produkcji piekarskiej i ciastkarskiej. Proces powstawania ciasta pszennego, żytniego i mieszanego oraz półcukierniczego. Procesy zachodzące podczas przekształcania się ciasta w stan pieczywa. Wyroby z ciasta francuskiego, kruchego i biszkoptowo-tłuszczowego. Bakteryjne zakażenia wyrobów ciastkarskich.Literatura:
1. Ambroziak Z. Produkcja piekarsko- ciastkarska. Część I. WSiP Warszawa 2004; 2. Ambroziak Z. Produkcja piekarsko- ciastkarska. Część II. WSiP Warszawa 2004; 3. Dojutrek Cz., Pietrzyk A. Ciastkarstwo. WSiP Warszawa 2005; 4.Czasopisma: Cereal Chemistry, Przegląd Piekarski i Cukierniczy, Przemysł Spożywczy; 5. Analiza zbóż i przetworów zbożowych, Red. Jakubczyk T., Haber T., Skrypt SGGW-AR Warszawa 1983.Metody oceny:
kolokwia, raporty z ćwiczeń, egzamin pisemnyUwagi: