Katalog kursów ECTS
Szczegóły kursu
Kod kursu:
NTSS20179o12Rok / Semestr:
2012/2013 zimowyNazwa:
Biotechnologia żywności – nowe trendyKierunek:
Technologia Żywności i Żywienie CzłowiekaTyp studiów:
II st. - magisterskieRodzaj kursu:
ObligatoryjnySemestr studiow:
2Punkty ECTS:
1Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne):
15 / 0 / 0Prowadzący:
dr hab. inż. Anita RywińskaJęzyk:
polskiEfekty kształcenia:
Wiedza:
Student definiuje i rozróżnia rodzaje biotechnologii – wymienia najważniejsze osiągnięcia biotechnologii XX i XXI wieku – wykazuje się znajomością terminologii mikrobiologicznej -rozróżnia i opisuje surowce i środowiska hodowlane – ma ogólną wiedzę o potencjale aplikacyjnym mikroorganizmów i glonów – wylicza i opisuje wady i zalety wykorzystania GMO.
Umiejętności:
Student potrafi koordynować pracą w laboratorium mikrobiologicznym i biotechnologicznym – potrafi zaplanować proste doświadczenia z zakresu biotechnologii i dobrać drobnoustroje do biosyntezy określonych metabolitów oraz zinterpretować uzyskane wyniki – stosuje się do zasad bezpiecznej pracy z drobnoustrojami. Potrafi stosować metody biotechnologiczne do utylizacji produktów odpadowych z przemysłu rolno-spożywczego.
Kompetencje:
Kompetencje społeczne (postawy):
Student ma świadomość odpowiedzialności w pracy z drobnoustrojami – wykazuje otwartość na nowoczesne techniki i osiągnięcia biologii molekularnej – jest kreatywny w działaniach zespołowych – wykazuje dbałość o powierzony materiał mikrobiologiczny oraz odpowiedzialność za sprzęt. Wymagania wstępne:
biologia, biochemia, mikrobiologia ogólnaTreści kształcenia:
Podstawy systematyki bakterii, drożdży i grzybów strzępkowych. Zarys fizjologii drobnoustrojów; odżywianie, oddychanie, wzrost. Drobnoustroje przemysłowe. Przegląd wybranych procesów biotechnologicznych (produkcja biomasy, tłuszczu mikrobiologicznego, kwasów organicznych i erytrytolu). Biotechnologiczne zagospodarowanie produktów ubocznych z przemysłu rolno-spożywczego.Literatura:
1. Wojtatowicz M., Stempniewicz R., Żarowska B., Rymowicz W., Robak M.: Mikrobiologia ogólna. Wyd. UP we Wrocławiu, 2008; 2. Mikrobiologia żywności – teoria I ćwiczenia, Red. Wojtatowicz M., Stempniewicz R., Żarowska B., Wyd. UP, Wrocław, 2009; 3. Biotechnologia. Podstawy mikrobiologiczne i biochemiczne, Chmiel A., PWN 1998; 4. Biotechnologia żywności, Red. Bednarski W., Reps A., WNT, Warszawa 2001; 5. Podstawy biotechnologii, Red. Ratledge C., Kristiansen B., PWN, Warszawa 2011.Metody oceny:
zaliczenie wykładów na ocenęUwagi: