Katalog kursów ECTS
Szczegóły kursu
Kod kursu:
NTSS10258o12Rok / Semestr:
2012/2013 letniNazwa:
Maszynoznawstwo ogólne i przemysłu spożywczego IIKierunek:
Technologia Żywności i Żywienie CzłowiekaTyp studiów:
I st. - inżynierskieRodzaj kursu:
ObligatoryjnySemestr studiow:
2Punkty ECTS:
7Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne):
15 / 30 / 0Prowadzący:
prof. dr hab. Eugeniusz KamińskiJęzyk:
polskiEfekty kształcenia:
Wiedza:
Student posiada wiedzę w zakresie zastosowania, budowy i możliwości regulacji podstawowych maszyn i urządzeń w różnych technologiach przemysłu rolno-spożywczego, takich jak, urządzenia czyszczące i separujące, rozdrabniające, filtrujące i odpylające, myjki, suszarki, urządzenia chłodnicze i transportu wewnętrznego.
Umiejętności:
Student dobiera maszyny i urządzenia dla przemysłu rolno – spożywczego zgodnie z wymaganiami technicznymi, eksploatacyjnymi i energetycznymi.
Kompetencje:
Kompetencje społeczne (podstawy):
Student wykazuje aktywną postawę w doborze maszyn i urządzeń w przemyśle rolno – spożywczym w relacji maszyna – żywność, wykazuje świadomość faktu, że stosowanie urządzeń technicznych może mieć wpływ na jakość ,bezpieczeństwo żywności i pasz oraz obsługi, posiada świadomość efektów ekonomicznych stosowania różnych materiałów i urządzeń.
Wymagania wstępne:
fizyka, matematyka, maszynoznawstwo ogólne I
Treści kształcenia:
Maszyny i urządzenia stosowane w przemyśle rolno- spożywczym, urządzenia czyszczące i separujące, rozdrabniające, filtrujące i odpylające, myjki, suszarki, urządzenia chłodnicze i transportu wewnętrznego.Literatura:
1. Glaser R. Materiały do ćwiczeń z maszynoznawstwa i aparatury przemysłu spożywczego i chemicznego. Skrypty Akademii Ekonomicznej we Wrocławiu 1995; 2. Błasiński K., Pyć W., Rzycki E :Maszyny i aparatura przemysłu spożywczego. Politechnika Łódzka 1994; 3. Chwiej M. Aparatura przemysłu spożywczego. PWN. Warszawa 1979; 4. Szczepański R., Budny J. Pracownia maszynoznawstwa przemysłu spożywczego. Wydawnictwo ART. Olsztyn 1997.
Metody oceny:
Egzamin po drugim semestrze.Uwagi: