ECTS
Katalog kursów ECTS

Szczegóły kursu
Kod kursu: RSSN10245o12
Rok / Semestr: 2012/2013 zimowy
Nazwa: Podstawy ochrony roślin
Kierunek: Ochrona Środowiska
Typ studiów: I st. - inżynierskie
Rodzaj kursu: Obligatoryjny
Semestr studiow: 5
Punkty ECTS: 3
Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne): 9 / 18 / 0
Prowadzący: dr inż. Jacek Twardowski, dr inż. Włodzimierz Kita, dr inż. Ewa Tendziagolska, dr inż. Jacek Jackows
Język: polski


Efekty kształcenia: Absolwent kursu rozpoznaje najważniejsze grupy szkodliwych i pożytecznych owadów różnych ekosystemów. Potrafi diagnozować najważniejsze choroby roślin, ocenić zagrożenie plonu przez nie, oraz zna metody zapobiegania chorobom i zwalczania patogenów. Student zapoznaje się z ważniejszymi gatunkami chwastów jednorocznych i wieloletnich występujących na polach uprawnych, poznaje zasady regulowania zachwaszczenia w ważniejszych uprawach rolniczych. Nabywa również umiejętności doboru i prawidłowego stosowania chemicznych i biologicznych środków ochrony roślin.

Kompetencje: Po zakończeniu kursu student rozpoznaje szkodliwe i pożyteczne owady. Umie ocenić szkodliwość tych organizmów oraz podjąć decyzję o ich zwalczaniu. Zna najważniejsze choroby roślin oraz metody zapobiegania ich występowaniu. Umie rozpoznawać ważniejsze gatunki chwastów polnych i umie zwalczać je zgodnie z zasadami integrowanej ochrony roślin. Nabywa również umiejętności doboru i prawidłowego stosowania chemicznych i biologicznych środków ochrony roślin.

Wymagania wstępne: Botanika, Wybrane zagadnienia z zoologii i fizjologii zwierząt, Uprawa roślin

Treści kształcenia: Rola owadów w różnych ekosystemach, ze szczególnym uwzględnieniem agroekosystemów. Czynniki biotyczne i abiotyczne wpływające na wielkość populacji owadów. Szkodliwa i pożyteczna entomofauna najważniejszych upraw rolniczych. Metody ochrony roślin, sygnalizacja i prognozowanie występowania organizmów szkodliwych. Profilaktyka w ochronie roślin. Znaczenie gospodarcze organizmów chorobotwórczych, wpływ ochrony roślin na środowisko, rozwój grzybów chorobotwórczych w zależności od czynników abiotycznych. Charakterystyka podstawowych grup zoocydów, fungicydów i herbicydów, możliwości ograniczania zużycia pestycydów w polowej produkcji roślinnej. Diagnostyka ważniejszych gatunków chwastów. Metody regulacji zachwaszczenia.

Literatura: 1.Boczek J., Lipa J. 1978. Biologiczne metody walki ze szkodnikami roślin, PWN 2.Boczek J, 1998. Nauka o szkodnikach roślin uprawnych. Wyd. SGGW 3.Kochman J. Węgorek W. Ochrona roślin. PLANTPRESS Kraków 1997. 4.Kochman J.1973. Fitopatologia PWRiL Warszawa 5.Borecki z. 1996, Nauka o chorobach roślin, PWRiL Warszawa 6.Woźnica Z.,2008. Herbologia. Podstawy biologii, ekologii i zwalczania chwastów,PWRiL.

Metody oceny: egzamin rygorowy pisemny po 4 semestrze

Uwagi: