Katalog kursów ECTS
Szczegóły kursu
Kod kursu:
RSSN10245o12Rok / Semestr:
2012/2013 zimowyNazwa:
Podstawy ochrony roślinKierunek:
Ochrona ŚrodowiskaTyp studiów:
I st. - inżynierskieRodzaj kursu:
ObligatoryjnySemestr studiow:
5Punkty ECTS:
3Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne):
9 / 18 / 0Prowadzący:
dr inż. Jacek Twardowski, dr inż. Włodzimierz Kita, dr inż. Ewa Tendziagolska, dr inż. Jacek JackowsJęzyk:
polskiEfekty kształcenia:
Absolwent kursu rozpoznaje najważniejsze grupy szkodliwych i pożytecznych owadów różnych ekosystemów. Potrafi diagnozować najważniejsze choroby roślin, ocenić zagrożenie plonu przez nie, oraz zna metody zapobiegania chorobom i zwalczania patogenów. Student zapoznaje się z ważniejszymi gatunkami chwastów jednorocznych i wieloletnich występujących na polach uprawnych, poznaje zasady regulowania zachwaszczenia w ważniejszych uprawach rolniczych. Nabywa również umiejętności doboru i prawidłowego stosowania chemicznych i biologicznych środków ochrony roślin.Kompetencje:
Po zakończeniu kursu student rozpoznaje szkodliwe i pożyteczne owady. Umie ocenić szkodliwość tych organizmów oraz podjąć decyzję o ich zwalczaniu. Zna najważniejsze choroby roślin oraz metody zapobiegania ich występowaniu. Umie rozpoznawać ważniejsze gatunki chwastów polnych i umie zwalczać je zgodnie z zasadami integrowanej ochrony roślin. Nabywa również umiejętności doboru i prawidłowego stosowania chemicznych i biologicznych środków ochrony roślin.Wymagania wstępne:
Botanika, Wybrane zagadnienia z zoologii i fizjologii zwierząt, Uprawa roślinTreści kształcenia:
Rola owadów w różnych ekosystemach, ze szczególnym uwzględnieniem agroekosystemów. Czynniki biotyczne i abiotyczne wpływające na wielkość populacji owadów. Szkodliwa i pożyteczna entomofauna najważniejszych upraw rolniczych. Metody ochrony roślin, sygnalizacja i prognozowanie występowania organizmów szkodliwych. Profilaktyka w ochronie roślin. Znaczenie gospodarcze organizmów chorobotwórczych, wpływ ochrony roślin na środowisko, rozwój grzybów chorobotwórczych w zależności od czynników abiotycznych. Charakterystyka podstawowych grup zoocydów, fungicydów i herbicydów, możliwości ograniczania zużycia pestycydów w polowej produkcji roślinnej. Diagnostyka ważniejszych gatunków chwastów. Metody regulacji zachwaszczenia.Literatura:
1.Boczek J., Lipa J. 1978. Biologiczne metody walki ze szkodnikami roślin, PWN
2.Boczek J, 1998. Nauka o szkodnikach roślin uprawnych. Wyd. SGGW
3.Kochman J. Węgorek W. Ochrona roślin. PLANTPRESS Kraków 1997.
4.Kochman J.1973. Fitopatologia PWRiL Warszawa
5.Borecki z. 1996, Nauka o chorobach roślin, PWRiL Warszawa
6.Woźnica Z.,2008. Herbologia. Podstawy biologii, ekologii i zwalczania chwastów,PWRiL.
Metody oceny:
egzamin rygorowy pisemny po 4 semestrzeUwagi: