Katalog kursów ECTS
Szczegóły kursu
Kod kursu:
VVSS00151f12Rok / Semestr:
2012/2013 zimowyNazwa:
Higiena mięsa zwierząt łownych (2012/13)Kierunek:
WeterynariaTyp studiów:
magisterskie jednoliteRodzaj kursu:
FakultatywnySemestr studiow:
10Punkty ECTS:
1Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne):
0 / 15 / 0Prowadzący:
dr Lech RakJęzyk:
polski / angielskiEfekty kształcenia:
Wiedza:
a) Student identyfikuje zagrożenia bezpieczeństwa mięsa występujące w procesie pozyskiwania dziczyzny
b)Wskazuje aktualnie obowiązujące przepisy regulujące nadzór weterynaryjny nad pozyskiwaniem dziczyzny
c)Identyfikuje zmiany mięsa wywołane procesami chorobowymi wpływającymi na jakość i ocenę mięsa
d)Proponuje i planuje poubojowe badania laboratoryjne dziczyzny
Umiejętności:
a)Szacuje i określa zagrożenia dla człowieka, jakie wynikają niewłaściwej oceny sanitarno-weterynaryjnej dziczyzny
b)Samodzielnie wykonuje badania przedubojowe badania zwierząt łownych i dziczyzny
c)Określa warunki GHP/GMP produkcji przetworów z dziczyzny
Kompetencje:
a)Współpracuje z myśliwymi i prowadzi szkolenia w zakresie postępowania z tuszami zwierząt łownych.
b)Podejmuje decyzje w zakresie oceny poubojowej mięsa
Wymagania wstępne:
Anatomia prawidłowa, fizjologia zwierząt, biochemia, bakteriologia i wirusologia weterynaryjna, parazytologia, epidemiologia, choroby zakaźne zwierząt, anatomia patologiczna, prawo sanitarne, higiena zwierząt rzeźnych i mięsa, Higiena i mikrobiologia przetwórstwaTreści kształcenia:
Studenci poznają obowiązujące aktualnie akty prawne regulujące zagadnienia higieny pozyskiwania i obróbki dziczyzny oraz jej znakowania. W ramach zajęć praktycznych poznają wymagania sanitarne jakie muszą spełniać zakłady przetwarzające mięso zwierząt łownych. Poznają podział tusz zwierząt łownych na elementy technologiczne i kulinarne. Literatura:
Tropiło Jan: Badanie i ocena sanitarno-weterynaryjna zwierząt łownych i dziczyzny. Wydawnictwo: Wieś Jutra ISBN: 83-89503-42-5
Zwierzęta rzeźne i mięso – ocena i higiena. Prost E. Lubelskie Towarzystwo Naukowe, Lublin 2006
Regulacje prawne za zakresu higieny mięsa i higieny i postępowania z dziczyzną
Metody oceny:
Zaliczenie w formie pisemnejUwagi:
Przedmiot będzie realizowany jesli zbierze się grupa 18 osób