ECTS
Katalog kursów ECTS

Szczegóły kursu
Kod kursu: VVSS00151f12
Rok / Semestr: 2012/2013 zimowy
Nazwa: Higiena mięsa zwierząt łownych (2012/13)
Kierunek: Weterynaria
Typ studiów: magisterskie jednolite
Rodzaj kursu: Fakultatywny
Semestr studiow: 10
Punkty ECTS: 1
Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne): 0 / 15 / 0
Prowadzący: dr Lech Rak
Język: polski / angielski


Efekty kształcenia: Wiedza: a) Student identyfikuje zagrożenia bezpieczeństwa mięsa występujące w procesie pozyskiwania dziczyzny b)Wskazuje aktualnie obowiązujące przepisy regulujące nadzór weterynaryjny nad pozyskiwaniem dziczyzny c)Identyfikuje zmiany mięsa wywołane procesami chorobowymi wpływającymi na jakość i ocenę mięsa d)Proponuje i planuje poubojowe badania laboratoryjne dziczyzny Umiejętności: a)Szacuje i określa zagrożenia dla człowieka, jakie wynikają niewłaściwej oceny sanitarno-weterynaryjnej dziczyzny b)Samodzielnie wykonuje badania przedubojowe badania zwierząt łownych i dziczyzny c)Określa warunki GHP/GMP produkcji przetworów z dziczyzny

Kompetencje: a)Współpracuje z myśliwymi i prowadzi szkolenia w zakresie postępowania z tuszami zwierząt łownych. b)Podejmuje decyzje w zakresie oceny poubojowej mięsa

Wymagania wstępne: Anatomia prawidłowa, fizjologia zwierząt, biochemia, bakteriologia i wirusologia weterynaryjna, parazytologia, epidemiologia, choroby zakaźne zwierząt, anatomia patologiczna, prawo sanitarne, higiena zwierząt rzeźnych i mięsa, Higiena i mikrobiologia przetwórstwa

Treści kształcenia: Studenci poznają obowiązujące aktualnie akty prawne regulujące zagadnienia higieny pozyskiwania i obróbki dziczyzny oraz jej znakowania. W ramach zajęć praktycznych poznają wymagania sanitarne jakie muszą spełniać zakłady przetwarzające mięso zwierząt łownych. Poznają podział tusz zwierząt łownych na elementy technologiczne i kulinarne.

Literatura: Tropiło Jan: Badanie i ocena sanitarno-weterynaryjna zwierząt łownych i dziczyzny. Wydawnictwo: Wieś Jutra ISBN: 83-89503-42-5 Zwierzęta rzeźne i mięso – ocena i higiena. Prost E. Lubelskie Towarzystwo Naukowe, Lublin 2006 Regulacje prawne za zakresu higieny mięsa i higieny i postępowania z dziczyzną

Metody oceny: Zaliczenie w formie pisemnej

Uwagi: Przedmiot będzie realizowany jesli zbierze się grupa 18 osób