Katalog kursów ECTS
Szczegóły kursu
Kod kursu:
VVSS00158f12Rok / Semestr:
2012/2013 letniNazwa:
Fizjologiczne podstawy gastroenterologii i hepatologiiKierunek:
WeterynariaTyp studiów:
magisterskie jednoliteRodzaj kursu:
FakultatywnySemestr studiow:
6Punkty ECTS:
1Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne):
15 / 15 / 0Prowadzący:
Prof. dr hab. Krzysztof RomańskiJęzyk:
polskiEfekty kształcenia:
Student zna bardziej szczegółowo zależności strukturalno-funkcjonalne dotyczące podstawowych i mniej znanych czynności przewodu pokarmowego, żółciotwórczej funkcji wątroby i dróg żółciowych wraz z pęcherzykiem żółciowym. Prócz tego zna stany na pograniczu fizjologii i patologii w omawianym zakresie temetycznym oraz potrafi już w pewnym zakresie wydedukować okoliczności, w których może dojść do nadwerężenia czy przekroczenia barier homeostazy lokalnej i ogólnoustrojowej oraz lokalnych mechanizmów adaptacyjnych co może dawać początek rozwoju procesu patologicznego. Fakultet uzupełnia wiedzę ogólnomedyczną oraz wiedzę w zakresie zarówno medycyny człowieka jak i zwierząt w sferze gastroenterologii i hepatologii. Student zna warunki i okoliczności mogące prowadzić do określonych zaburzeń w tym zakresie.Kompetencje:
Student posiada podstawy do samodzielnego „myślenia lekarskiego” w zakresie fakultetu, a więc jest dobrze przygotowany do przerabiania przedmiotów przedklinicznych, jak patofizjologia czy klinicznych jak diagnostyka kliniczna i choroby wewnętrzne. Student, posiadając poszerzoną wiedzę z tematyki fakultetu potrafi łatwiej wyobrażać sobie rozwój stanu patologicznego i rozumieć jego przebieg. Wiedza ta będzie przydatna do stawiania diagnozy po zapoznaniu się na przedmiotach klinicznych z poszczególnymi stanami chorobowymi, w tym także rzadziej występującymi czy diagnozowanymi. Zatem student będzie pełniej przygotowany do dalszych studiów.Wymagania wstępne:
Anatomia zwierząt, Biochemia, Biofizyka, Histologia i embriologia zwierząt, Żywienie zwierząt, Fizjologia zwierzątTreści kształcenia:
Homeostaza lokalna w przewodzie pokarmowym, szczegółowa czynność motoryczna i inne czynności przewodu pokarmowego oraz funkcje układu żółciowego wraz z czynnością motoryczną zwieraczy; błędy żywieniowe i inne, a także ich wpływ na czynności układu pokarmowego i żółciowego pod kątem oceny możliwości postawania zaburzeń; testy czynnościowe w omawianym zakresie.Literatura:
1. K. Schmidt-Nielsen: Fizjologia zwierząt. Adaptacja do środowiska. PWN, Warszawa 2008. 2. Red.: S. J. Konturek: Gastroenterologia i hepatologia kliniczna. PZWL Warszawa 2006.
3. Red.: S. J. Konturek: Fizjologia człowieka. Urban & Partner, Wrocław 2007.
4. Red.: T. Krzymowski. Fizjologia zwierząt. PWRiL Warszawa 2005.
5. Red.: W. Z. Traczyk, A. Trzebski. Fizjologia człowieka z elementami fizjologii stosowanej
i klinicznej. PZWL Warszawa 2007.
Metody oceny:
Zaliczenie ustneUwagi:
Przedmiot będzie realizowany jeśli zbierze się grupa 18 osób