Katalog kursów ECTS
Szczegóły kursu
Kod kursu:
BHS20113f12Rok / Semestr:
2012/2013 letniNazwa:
HODOWLA I UŻYTKOWANIE BYDŁA MIĘSNEGO Kierunek:
ZootechnikaTyp studiów:
II st. - magisterskieRodzaj kursu:
FakultatywnySemestr studiow:
1Punkty ECTS:
3Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne):
15 / 20 / 0Prowadzący:
dr hab. Maciej AdamskiJęzyk:
polskiEfekty kształcenia:
Studenci nabywają wiedzę z zakresu chowu i hodowli bydła miesnego. Poznają zasady wychowu oraz specyfiki rozrodu w stadach różnego typu . Zapoznają się z konstrukcją oraz wyposażeniem budynków (pomieszczeń) dla bydła w różnych systemach utrzymania. Studenci zdobędą podstawową wiedzę i umiejętność pozwalające prowadzić chów bydła mięsnego.Kompetencje:
Ukończenie kursu pozwala zdobyć wiedze z zakresu chowu i hodowli bydła mięsnego, podjąć decyzje o wyborze systemu utrzymania i poziomu produkcji.Wymagania wstępne:
Chów i hodowla bydła , fizjologia, żywienieTreści kształcenia:
Specyfika hodowli i chowu bydła mięsnego w porównaniu do bydła mlecznego; ekstensywne systemy utrzymania, rasy bydła mięsnego: brytyjskie, kontynentalne, „nowe wyprowadzone” rasy bydła mięsnego, linie syntetyczne; kojarzenie w czystości rasy i krzyżowanie; technologie chowu w stadach krów matek (konwencjonalne, ekologiczne); wybrane zagadnienia modernizacji budynków inwentarskiego dla bydła mięsnego, reprodukcja i cykl produkcji. Ocena wartości hodowlanej (dokumentacja, ocena, selekcja, dobór par do rozpłodu). Podstawy żywienia, pasze, użytkowanie łąk i pastwisk (zarys). Systemy opasania bydła mięsnego w bukaciarniach. Ocena wartości opasowej i rzeźnej; ocena i klasyfikacja tusz (EUROP). Efektywność ekonomiczna produkcji.Literatura:
Dobicki A.: Hodowla bydła mięsnego w Sudetach. Wyd. WODR Jelenia Góra – Wrocław, 1998
Jasiorowski H. 1996 : Ocena przydatności włoskich ras bydła mięsnego do krzyżowania towarowego z polskimi krowami fryzyjskimi.
SAPARD : Materiały nt. Prowadzenia i rozwoju gospodarstw specjalizujących się w produkcji żywca wołowego.
Bogner H. 1985: Produkcja bydła mięsnegoMetody oceny:
Zaliczenie ćwiczeń, egzamin pisemnyUwagi:
Fakultet uzupełniający