Katalog kursów ECTS
Szczegóły kursu
Kod kursu:
BHS20125f12Rok / Semestr:
2012/2013 letniNazwa:
PRODUKCJA TRZODY CHLEWNEJ W GOSPODARSTWACH FARMERSKICHKierunek:
ZootechnikaTyp studiów:
II st. - magisterskieRodzaj kursu:
FakultatywnySemestr studiow:
3Punkty ECTS:
2Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne):
15 / 15 / 0Prowadzący:
dr hab. Paweł Gajewczyk prof. nadzw.Język:
polskiEfekty kształcenia:
Na podstawie zdobytej wcześniej wiedzy podstawowej z zakresu chowu i hodowli świń i uzupełnionej treścią wykładów student nabierze wprawy do racjonalnego opracowania wstępnych założeń pod projekt fermy tuczu trzody chlewnej. W założeniach tych uwzględnia się wszelkie standardy obowiązujące w krajach Unii Europejskiej w zakresie produkcji tuczników w aspekcie zachowania naturalnego środowiska. Studenci otrzymują wiedzę teoretyczną z zakresu uwarunkowań w podejmowaniu decyzji o budowie, wyposażeniu i technologii produkcji świń, popartą wizytą w fermie.Kompetencje:
Ukończenie kursu pozwoli na podjęcie pracy związanej z opracowaniem technologii produkcji oraz projektowaniem fermy świń.Wymagania wstępne:
Podstawy hodowli i chowu świń, znajomość fizjologii i podstaw żywienia świńTreści kształcenia:
Zapoznanie się z aktualną sytuacją w produkcji świń w kraju i na świecie oraz czynnikami gwarantującymi zdrową i rentowną produkcję w aspekcie przestrzegania zachowania naturalnych walorów środowiska wokół fermy trzody chlewnej.Literatura:
Grudniewska B.: Hodowla i użytkowanie świń. ATR Olsztyn, 1998
Czasopisma: Przegląd hodowlany, Trzoda Chlewna
Dobrzański Z., Opaliński S.: Regulacje prawne dotyczące ochrony środowiska w produkcji zwierzęcej. Aktualne problemy rolnictwa, gospodarki żywnościowej i ochrony środowiska. AR Wrocław 2006, s.77-83Metody oceny:
Obowiązkowe zaliczenie ćwiczeń połączone z egzaminem Uwagi: