Katalog kursów ECTS
Szczegóły kursu
Kod kursu:
VVSS00160f12Rok / Semestr:
2012/2013 zimowyNazwa:
Fizjologiczne podstawy żywienia zwierzątKierunek:
WeterynariaTyp studiów:
magisterskie jednoliteRodzaj kursu:
FakultatywnySemestr studiow:
5Punkty ECTS:
2Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne):
15 / 15 / 0Prowadzący:
Prof. dr hab. Wojciech ZawadzkiJęzyk:
polskiEfekty kształcenia:
Student zna szczegółowo budowę organizmu zwierzęcego; potrafi wyjaśnić zachodzące w nim mechanizmy trawienia i wchłaniania. Ponadto posiada wiedzę z zakresu żywienia poszczególnych gatunków zwierząt domowychKompetencje:
Student może przystąpić do kontynuowania studiów czyli do przedmiotów takich jak np. dietetyka. Student zna i potrafi przeanalizować wpływ żywienia zwierząt na zdrowie. Potrafi wykorzystać wiedzę w celu osiągnięcia wyznaczonych celów hodowlanychWymagania wstępne:
Biofizyka, Anatomia prawidłowa, Biochemia, Biologia komórki, Histologia i embriologia, Fizjologia zwierząt, ŻywienieTreści kształcenia:
Trawienie i wchłanianie pokarmów u zwierząt. Ogólne wiadomości o fizjologii żywienia. Wybrane zagadnienia z przemiany materii i energii. Zachowanie się zwierząt związane z przyjmowaniem pokarmu. Fizjologiczne podstawy żywienia psów i kotów, oraz zwierząt gospodarskich, ptaków i zajęczaków. Fizjologia trawienia i wchłaniania.Literatura:
Dusza L. (red.): Fizjologia Zwierząt z elementami anatomii. Wydawnictwo Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego Olsztyn, 2001.; Krzymowski T., Przała J. (red.): Fizjologia Zwierząt. Państwowe Wydawnictwo Rolnicze i Leśne Warszawa, 2005.; Reece W.O.: Physiology of domestic animals. Lea and Febiger, Philadelphia- London, 1991.; Schmidt-Nielsen K.: Fizjologia zwierząt. Adaptacja do środowiska. Wydawnictwo naukowe PWN, Warszawa 2008; Zawadzki W. (red.): Fizjologiczne podstawy żywienia zwierząt. Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu, 2008.Metody oceny:
Zaliczenie pisemneUwagi:
Przedmiot będzie realizowany jeśli zbierze się grupa 18 osób