Katalog kursów ECTS
Szczegóły kursu
Kod kursu:
BHS20151f12Rok / Semestr:
2012/2013 zimowyNazwa:
EKOLOGICZNE SYSTEMY ŻYWIENIA ZWIERZĄTKierunek:
ZootechnikaTyp studiów:
II st. - magisterskieRodzaj kursu:
FakultatywnySemestr studiow:
2Punkty ECTS:
2Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne):
15 / 0 / 0Prowadzący:
prof. dr hab. Stanisław KrzywieckiJęzyk:
polskiEfekty kształcenia:
Po ukończeniu przedmiotu student będzie umiał organizować, kontrolować i zarządzać ekologicznymi systemami żywienia zwierząt.Kompetencje:
Student po ukończeniu kursu będzie przygotowany do prowadzenia produkcji ekologicznej żywności oraz pasz. Może być też doradcą w tego rodzaju działalności.Wymagania wstępne:
Podstawy żywienia zwierząt, produkcja paszTreści kształcenia:
Charakterystyka pasz w ekologicznych systemach żywienia, użytkowanie pastwisk ekologicznych. Metody konserwacji pasz, zmniejszanie wydalania azotu u świń i drobiu i bydła poprzez właściwe bilansowanie dawek, minimalizowanie stosowania różnych preparatów (dodatków) paszowych. Uwarunkowania prawne ekologicznych systemów żywienia.Literatura:
Jamroz D. et al.: Żywienie zwierząt i paszoznawstwo. PWN Warszawa, 2001
Specjalistyczne czasopisma z zakresu żywienia bydła, świń i drobiu (krajowe i zagraniczne): Polskie Drobiarstwo, Hodowca Drobiu, Hodowca Trzody Chlewnej i Bydła, Trzoda Chlewna, World Poultry, Poultry International, Pig International, Feed International itp.
Akty prawne dotyczące ekologicznej produkcji rolniczej, wydawane przez MRiRW (od 2003 r.)Metody oceny:
Zaliczenie wykładówUwagi: