ECTS
Katalog kursów ECTS

Szczegóły kursu
Kod kursu: BŻS10003o12
Rok / Semestr: 2012/2013 zimowy
Nazwa: ZOOLOGIA
Kierunek: Bezpieczeństwo Żywności
Typ studiów: I st. - inżynierskie
Rodzaj kursu: Obligatoryjny
Semestr studiow: 1
Punkty ECTS: 5
Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne): 30 / 30 / 0
Prowadzący: dr hab. Joanna Mąkol, prof. UP
Język: polski


Efekty kształcenia: Wiedza: Student: W1 – zna podstawy systematyki i klasyfikacji wybranych grup pierwotniaków i zwierząt, pochodzenie zwierząt, budowę, biologię oraz znaczenie [BZ_W01, BZ_W10]; W2 – opisuje morfologię zewnętrzną i wewnętrzną zwierząt [BZ_W01]; W3 – rozumie postępującą złożoność budowy, wynikającą z sekwencji wydarzeń ewolucyjnych [BZ_W01, BZ_W10]; W4 – ma ogólną wiedzę o funkcjach życiowych przedstawicieli królestwa Protista i Animalia oraz zależnościach pomiędzy różnymi grupami organizmów heterotroficznych [BZ_W01, BZ_W02]; W5 – zna powiązania filogenetyczne pomiędzy głównymi taksonami Animalia [BZ_W01]; W6 – zna podstawy prawne ochrony zwierząt w Polsce; zna sposoby pozyskiwania, konserwowania, kolekcjonowania i opisu zbiorów faunistycznych [BZ_W16]; W7 – charakteryzuje grupy zwierząt o znaczeniu praktycznym (szkodniki, pasożyty, bezkręgowce wykorzystywane w walce biologicznej i w celach konsumpcyjnych) [BZ_W01] Umiejętności: Student: U1 – obsługuje sprzęt optyczny (mikroskopy badawcze i stereoskopowe) i bezpiecznie pracuje z zakonserwowanym materiałem; wykonuje pod kierunkiem opiekuna proste zadania badawcze [BZ_U04]; U2 – potrafi rozpoznawać wybranych przedstawicieli poszczególnych gromad zwierząt oraz, w przypadku fauny krajowej – przedstawicieli rzędów (lub niższych kategorii systematycznych – w przypadku taksonów chronionych lub charakteryzujących się znaczeniem praktycznym); analizuje zagrożenia i wskazuje krytyczne punkty kontrolne na poszczególnych etapach wytwarzania żywności; wykorzystuje metody analizy i oceny surowców i produktów pochodzenia zwierzęcego i pasz [BZ_U07, BZ_U11]; U3 – umie dobrać odpowiednie techniki badawcze (metody zbioru, konserwacji, preparacji, obserwacji i oznaczania) aplikowane w odniesieniu do różnych grup zwierząt; wykazuje zdolność oceny stanu środowiska rolniczego oraz stanu zdrowia zwierząt pod kątem bezpieczeństwa żywności; analizuje i interpretuje wyniki analizy żywności [BZ_U13, BZ_U14].

Kompetencje: Student: K1 – rozumie postępującą złożoność budowy w świecie zwierząt, pozostającą w ścisłym związku z procesem ewolucji; rozumie wagę bezpieczeństwa środowiska otaczającego miejsca produkcji roślinnej i zwierzęcej pod kątem wytwarzania bezpiecznej żywności [BZ_K04]; K2 – ma świadomość odpowiedzialności za wspólnie realizowane w zespole zadania [BZ_K03]; K3 – wykazuje odpowiedzialność za powierzony sprzęt [BZ_K03].

Wymagania wstępne:

Treści kształcenia: Treści kształcenia: Ogólna charakterystyka organizmów jednokomórkowych (Protista) i zwierząt (Animalia), pochodzenie, środowisko życia; podstawy klasyfikacji, systematyki i filogenezy; budowa i funkcje życiowe organizmów heterotroficznych; cykle życiowe; ontogeneza i filogeneza; teorie dotyczące powstania zwierząt wielokomórkowych; przegląd systematyczny, szkodniki i pasożyty, bezkręgowce wykorzystywane w walce biologicznej i w celach konsumpcyjnych; metody stosowane w entomologii i akarologii sądowej; charakterystyka metod odławiania zwierząt, fauna Polski, podstawy prawne ochrony zwierząt w Polsce.

Literatura: 1. Błaszak Cz. (red.): Zoologia t. 2. Stawonogi. PWN, Warszawa, 2011; 2. Błaszak Cz. (red.): Zoologia t. 1. Bezkręgowce. PWN, Warszawa, 2009; 3. Rajski A.: Zoologia. T. I i II. PWN, Warszawa, 1998; 4. Czapik A.: Podstawy protozoologii. PWN, Warszawa, 1992; 5. Deryło A. (red.): Parazytologia i akaroentomologia medyczna. PWN, Warszawa, 2002; 6. Futuyma D.J.: Ewolucja. Wydawnictwa Uniwersytetu Warszawskiego, 2005

Metody oceny: Zaliczenie ćwiczeń: systematyczne (na dziewięciu ćwiczeniach) pisemne sprawdziany oceniane w skali punktowej (max. 4 pkt./sprawdzian); ponadto – w trakcie semestru 3 kolokwia (max. 16 pkt./kolokwium), obejmujące materiał wykładowy i ćwiczeniowy. Obowiązkowa obecność na ćwiczeniach (student może mieć tylko jedną nieusprawiedliwioną nieobecność i łącznie trzy nieobecności na ćwiczeniach). W przypadku nieobecności usprawiedliwionej student jest zobowiązany do zaliczenia odpowiedniej części materiał

Uwagi: