ECTS
Katalog kursów ECTS

Szczegóły kursu
Kod kursu: BŻS10017o11
Rok / Semestr: 2011/2012 letni
Nazwa: PRZYRODNICZE I TECHNOLOGICZNE PODSTAWY PRODUKCJI ROŚLINNEJ
Kierunek: Bezpieczeństwo Żywności
Typ studiów: I st. - inżynierskie
Rodzaj kursu: Obligatoryjny
Semestr studiow: 2
Punkty ECTS: 5
Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne): 30 / 30 / 0
Prowadzący: prof. dr hab. Danuta Parylak; danuta.parylak@up.wroc.pl
Język: polski


Efekty kształcenia: Student w czasie kursu zapoznawany jest z ideą zrównoważonego rozwoju w rolnictwie. Posiada podstawową wiedzą o oddziaływaniu rolnictwa na środowisko przyrodnicze i jakość plonów ze szczególnym uwzględnieniem bezpieczeństwa żywności. Zna czynniki siedliskowe, wie jaki jest ich wpływ na rośliny uprawne, potrafi wskazać możliwości sterowania czynnikami siedliska pod kątem poprawy jakości ziemioplodów. W czasie kursu student zapoznany jest z wymaganiami roślin uprawnych, z uprawą roli, siewem roślin, ich pielęgnacją i metodami zbioru. Potrafi zidentyfikować materiał siewny roślin uprawnych i ocenić jego wartość. Zna podstawowe zagadnienia dotyczące nawozów i nawożenia roślin, wie jaki jest ich wpływ na jakość produktów roślinnych. Student zaznajamia się z ważniejszymi gatunkami roślin uprawnych, ich szkodnikami, chorobami oraz chwastami występujących na polach uprawnych, poznaje biologię i szkodliwość chwastów. Zna zasady regulowania zachwaszczenia w ważniejszych uprawach rolniczych. Wie jaki może być wpływ agrofagów w pogarszaniu jakości produktów roślinnych i odzwierzęcych. Zna możliwości ograniczania zużycia pestycydów. Potrafi zaprojektować produkcję roślinną w różnych warunkach siedliskowych. Student zapoznaje się z zasadami obowiązującymi w rolnictwie ekologicznym, potrafi wskazać pozytywne i negatywne aspekty takiego systemu gospodarowania. Zna zasady Dobrej Praktyki Rolniczej

Kompetencje: Pozytywne zaliczenie przedmiotu umożliwia prawidłowe rozpoznanie roślin uprawnych, ich szkodników i chorób oraz chwastów w różnych stadiach rozwojowych. Student umie ocenić wartość roślin przeznaczonych na cele paszowe i do produkcji żywności. Możliwe jest podjęcie decyzji dotyczących ochrony roślin przed agrofagami. Student może ocenić wpływ chemicznych środków ochrony roślin na agrofagi i środowisko i jakość produktów żywieniowych. Ukończenie kurs umożliwia dokonaniea wyboru odpowiedniej technologii uprawy roli do warunków glebowych oraz zaprojektowanie płodozmianu warunkującego produkcję zdrowej żywności.

Wymagania wstępne: biologia

Treści kształcenia: Uwarunkowania produkcji rolniczej. Idea zrównoważonego rozwoju w rolnictwie. Oddziaływanie rolnictwa na środowisko przyrodnicze i jakość ziemioplodów. Siedlisko roślin uprawnych. Uprawa roli. Uproszczenia w uprawie roli. Rola międzyplonów. Siew, sadzenie i pielęgnowanie roślin uprawnych. Zbiór roślin uprawnych i przechowywanie ziemiopłodów. Nawożenie roślin rolniczych. Rola chwastów w różnych agrosystemach. Regulowanie zachwaszczenia. Ochrona roślin przed chorobami i szkodnikami. Możliwości ograniczania zużycia pestycydów. Podstawy zmianowania roślin uprawnych. Użytki zielone w gospodarstwie rolnym. Integrowana produkcja roślinna – założenia, skutki dla środowiska, ustawodawstwo. Rolnictwo ekologiczne. Kodeks Dobrej Praktyki Rolniczej.

Literatura: 1. Atlasy chwastów 2. Dobra Praktyka w Ochronie Roślin, IOR Poznań, 2002 3. Kodeks Dobrej Praktyki Rolniczej. MRiRW, Min. Środ., Warszawa, 2004 4. Krężel R., Parylak D., Zimny L.: Zagadnienia uprawy roli i roślin. AR Wrocław 1999. 5. Przewodnik Dobrej Praktyki Ochrony Roślin. IOR, Poznań, 2007 6. Siebeneicher G. E. Podręcznik rolnictwa ekologicznego. Wyd. Nauk. PWN. 1997 7. Strategia Rozwoju Województwa Dolnośląskiego do 2020 roku. Wrocław, listopad 2005 8. Świętochowski B. i in.: Ogólna Uprawa Roli i Roślin. PWRiL, Warszawa 1996. 9. Wdrażanie nowych proekologicznych technologii w zakresie produkcji roślin uprawnych. Mat. Szkol. 84/02. IUNG, Puławy, 2002 10. Zalecenia Ochrony Roślin. Cz. I i II, IOR Poznań, 2010/11

Metody oceny: zaliczenie ćwiczeń, egzamin, minimalny zasób wiedzy do zaliczenia:60%

Uwagi: