ECTS
Katalog kursów ECTS

Szczegóły kursu
Kod kursu: BBS10295o12
Rok / Semestr: 2012/2013 zimowy
Nazwa: Mikrobiologia
Kierunek: Biologia
Typ studiów: I st. - licencjackie
Rodzaj kursu: Obligatoryjny
Semestr studiow: 4
Punkty ECTS: 4
Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne): 15 / 30 / 0
Prowadzący: Prof. dr hab. Stanisław J. Pietr
Język: polski


Efekty kształcenia: Student w czasie kursu nabywa wiedzy na temat roli drobnoustrojów w przemianach związków organicznych i mineralnych w środowisku. W szczególności poznaje czynniki zewnętrzne wywierają wpływ na rozwój drobnoustrojów oraz kształtujące wzajemne zależności pomiędzy drobnoustrojami patogenicznymi i saprofitycznym. Ponadto, student potrafi określić rolę procesów mikrobiologicznych w produkcji żywności. Potrafi wykonać podstawowe analizy mikrobiologiczne oraz przygotowywać podłoża hodowlane i preparaty mikroskopowe.

Kompetencje: Pozytywne zaliczenie przedmiotu daje podstawy do pracy z mikroorganizmami. Student potrafi zaplanować proste doświadczenia w celu określenia liczby różnych grup drobnoustrojów. Potrafi zbadać czystość powietrza w pomieszczeniach. Ponadto, zna różne sposoby ograniczania liczby drobnoustrojów. Ma świadomość pozytywnego i negatywnego wpływu mikroorganizmów na jakość żywności i pasz oraz na zdrowie roślin uprawnych i zwierząt

Wymagania wstępne: biochemia, biologia, botanika, chemia;

Treści kształcenia: priony i wirusy; podstawy systematyki bakterii; wpływ czynników środowiskowych na rozwój i metabolizm drobnoustrojów; metabolizm drobnoustrojów tlenowych i beztlenowych; procesy mikrobiologiczne w produkcji żywności; rola i działanie metabolitów wtórnych (antybiotyków, mykotoksyn); mikrobiologiczne przemiany azotu i siarki;

Literatura: Kotełko K., Sedlaczek L., Lachowicz L., 1977. Biologia bakterii; PWN, Warszawa; Schlegel H.G., 2001. Mikrobiologia ogólna; PWN, Warszawa; Kunicki-Goldfinger W.J.H., 2002. Życie bakterii; PWN, Warszawa

Metody oceny: obowiązkowe zaliczenie ćwiczeń; obowiązkowy, pisemny egzamin; minimalny zasób wiedzy do zaliczenia przedmiotu - 66%, na ocenę ostateczną wpływa w jednakowym stopniu ocena z ćwiczeń i z egzaminu

Uwagi: