ECTS
Katalog kursów ECTS

Szczegóły kursu
Kod kursu: BHS20217f12
Rok / Semestr: 2012/2013 letni
Nazwa: HODOWLA I UŻYTKOWANIE BYDŁA MIĘSNEGO
Kierunek: Zootechnika
Typ studiów: II st. - magisterskie
Rodzaj kursu: Fakultatywny
Semestr studiow: 3
Punkty ECTS: 2
Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne): 15 / 15 / 0
Prowadzący: dr hab. Maciej Adamski
Język: polski


Efekty kształcenia: Studenci nabywają wiedzę z zakresu chowu i hodowli bydła miesnego. Poznają zasady wychowu oraz specyfiki rozrodu w stadach różnego typu . Zapoznają się z konstrukcją oraz wyposażeniem budynków (pomieszczeń) dla bydła w różnych systemach utrzymania. Studenci zdobędą podstawową wiedzę i umiejętność pozwalające prowadzić chów bydła mięsnego.

Kompetencje: Ukończenie kursu pozwala zdobyć wiedze z zakresu chowu i hodowli bydła mięsnego, podjąć decyzje o wyborze systemu utrzymania i poziomu produkcji.

Wymagania wstępne: Chów i hodowla bydła , fizjologia, żywienie

Treści kształcenia: Specyfika hodowli i chowu bydła mięsnego w porównaniu do bydła mlecznego; ekstensywne systemy utrzymania, rasy bydła mięsnego: brytyjskie, kontynentalne, „nowe wyprowadzone” rasy bydła mięsnego, linie syntetyczne; kojarzenie w czystości rasy i krzyżowanie; technologie chowu w stadach krów matek (konwencjonalne, ekologiczne); wybrane zagadnienia modernizacji budynków inwentarskiego dla bydła mięsnego, reprodukcja i cykl produkcji. Ocena wartości hodowlanej (dokumentacja, ocena, selekcja, dobór par do rozpłodu). Podstawy żywienia, pasze, użytkowanie łąk i pastwisk (zarys). Systemy opasania bydła mięsnego w bukaciarniach. Ocena wartości opasowej i rzeźnej; ocena i klasyfikacja tusz (EUROP). Efektywność ekonomiczna produkcji.

Literatura: Dobicki A.: Hodowla bydła mięsnego w Sudetach. Wyd. WODR Jelenia Góra – Wrocław, 1998 Jasiorowski H. 1996 : Ocena przydatności włoskich ras bydła mięsnego do krzyżowania towarowego z polskimi krowami fryzyjskimi. SAPARD : Materiały nt. Prowadzenia i rozwoju gospodarstw specjalizujących się w produkcji żywca wołowego. Bogner H. 1985: Produkcja bydła mięsnego

Metody oceny: Zaliczenie ćwiczeń, egzamin pisemny

Uwagi: