ECTS
Katalog kursów ECTS

Szczegóły kursu
Kod kursu: BHS20219f12
Rok / Semestr: 2012/2013 letni
Nazwa: ORGANIZOWANIE I DZIAŁALNOŚĆ GRUP PRODUCENCKICH
Kierunek: Zootechnika
Typ studiów: II st. - magisterskie
Rodzaj kursu: Fakultatywny
Semestr studiow: 3
Punkty ECTS: 2
Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne): 10 / 20 / 0
Prowadzący: dr hab. Damian Knecht prof. nadzw.
Język: polski


Efekty kształcenia: Celem przedmiotu jest poznanie procedury powstawania grupy producentów w różnych formach prawnych. Zostaną przedstawione zasady funkcjonowania grupy jako podmiotu gospodarczego. W trakcie realizacji przedmiotu zostaną przedstawione elementy otoczenia rynkowego grupy i zasady współpracy z nimi.

Kompetencje: Student po ukończeniu przedmiotu będzie posiadał umiejętności założenia i prowadzenia grupy producentów jako podmiotu gospodarczego.

Wymagania wstępne: Podstawy marketingu

Treści kształcenia: Zaznajomienie studentów ze specyficznymi uwarunkowaniami funkcjonowania polskiej wsi i rolnictwa w odniesieniu do pozostałych krajów UE. Podkreślenie kontekstu ekonomicznego, społecznego pracy zespołowej rolników i roli jaką mogą odegrać te podmioty na rynku rolnym. Głównym celem jest zapoznanie studentów z wszystkimi formami prawno – organizacyjnymi w jakich mogą działać rolnicy, procedurą zakładania i elementami efektywnego działania grupy.

Literatura: Boguta W.: Organizowanie i działanie grupy producentów rolnych. Wydaw. Duszpasterstwa Rolników. Warszawa 2003 Boguta W.: Poradnik lidera grupy producentów rolnych. Wydaw. Fundacja Fundusz. Warszawa 2001 Boguta W.: Organizacja i funkcjonowanie grup producentów rolnych. Krajowa Rada Spółdzielcza. Warszawa 2006 Pepliński B., Waszczuk K., Wielicki W.: Integracja pionowa a opłacalność produkcji żywca wieprzowego. Wydawnictwo UP w Poznaniu 2004 Urban S.: Wybrane rynki branżowe produktów rolno-spożywczych. Wyd. UE Wrocław 2008 Zarudzki R., Przepióra A., Futymski A.: Poradnik lidera grupy producentów rolnych. Fundacja Fundusz Współpracy. Program Agrolinia 2000. Warszawa 2001

Metody oceny: zaliczenie pisemne ćwiczeń i wykładów

Uwagi: