ECTS
Katalog kursów ECTS

Szczegóły kursu
Kod kursu: BŻS10033o13
Rok / Semestr: 2013/2014 zimowy
Nazwa: MIKROBIOLOGIA OGÓLNA
Kierunek: Bezpieczeństwo Żywności
Typ studiów: I st. - inżynierskie
Rodzaj kursu: Obligatoryjny
Semestr studiow: 3
Punkty ECTS: 4
Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne): 15 / 30 / 0
Prowadzący: prof. dr hab. Zdzisław Staroniewicz
Język: polski


Efekty kształcenia: Wiedza: Student zna pozycję drobnoustrojów w świecie organizmów żywych [BZ_W01]; ma ogólną wiedzę o budowie i funkcjach życiowych mikroorganizmów i wirusów [BZ_W01; BZ_W09]; opisuje zjawisko wzrostu drobnoustrojów i definiuje podstawowe parametry wzrostu [BZ_W01]; zna podstawy ekologii drobnoustrojów i rozumie oddziaływania między drobnoustrojami, organizmami wyższymi i środowiskiem nieożywionym [BZ_W02]; potrafi rozpoznać zagrożenia mikrobiologiczne dla konsumentów [BZ_W17] Umiejętności: obsługuje prawidłowo wyposażenie laboratorium mikrobiologicznego i bezpiecznie pracuje z materiałem mikrobiologicznym [BZ_U06]; ma opanowane podstawowe metody hodowli drobnoustrojów i techniki mikroskopowania [BZ_U05; BZ_U11]; rozróżnia główne grupy i formy drobnoustrojów [BZ_U13]; potrafi przeprowadzić podstawowe badania mikrobiologiczne [BZ_U13].

Kompetencje: rozumie skutki zjawisk mikrobiologicznych w przyrodzie [BZ_K06]; ma świadomość odpowiedzialności za zadania wspólnie realizowane w zespole [BZ_K03]; rozumie ważność przestrzegania zasad BHP w związku z powszechnym występowaniem drobnoustrojów [BZ_K09].

Wymagania wstępne: biochemia

Treści kształcenia: Podczas realizacji przedmiotu omawiane są zagadnienia dotyczące morfologii, fizjologii i zasad diagnostyki poszczególnych grup drobnoustrojów istotnych z punktu widzenia higieny żywności i bezpieczeństwa konsumenta. Przedstawiane są źródła zagrożeń mikrobiologicznych, interakcje drobnoustrojów z innymi organizmami oraz czynniki warunkujące ich chorobotwórczość dla człowieka

Literatura: 1. Wojtatowicz M., Stempniewicz R., Żarowska B.: Mikrobiologia żywności. Teoria i ćwiczenia. Wyd. UP we Wrocławiu, 2009. 2. Buczek J., Buczek K.: Zarys mikrobiologii ogólnej. Białystok-Lublin, 2000. 3. Molenda J.: Mikrobiologia żywności pochodzenia zwierzęcego Wyd. UP we Wrocławiu, 2010 4. Burbianka M., Pliszka A.: Mikrobiologia żywności. PZWL Warszawa 1977

Metody oceny: Zaliczenie ćwiczeń: bieżąca ocena (na podstawie ustnych wypowiedzi) postępów w nauce i aktywności; 2 sprawdziany (pisemne lub ustne) w trakcie semestru; prace zespołowe (ocena skuteczności środków dezynfekcyjnych, badania ilościowe bakterii, identyfikacja bakterii na podstawie szeregu testów biochemicznych) w trakcie ćwiczeń laboratoryjnych. Obecność na ćwiczeniach jest obowiązkowa. W przypadku nieobecności usprawiedliwionej student jest zobowiązany do zaliczenia odpowiedniej części materiału.

Uwagi: