ECTS
Katalog kursów ECTS

Szczegóły kursu
Kod kursu: NTSS10137o13
Rok / Semestr: 2013/2014 zimowy
Nazwa: Ergonomia i BHP. Ochrona własności intelektualnej
Kierunek: Technologia Żywności i Żywienie Człowieka
Typ studiów: I st. - inżynierskie
Rodzaj kursu: Obligatoryjny
Semestr studiow: 3
Punkty ECTS: 1
Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne): 15 / 0 / 0
Prowadzący: dr hab. inż. Józef Cież
Język: polski


Efekty kształcenia: Wiedza: Student wyjaśnia rolę ergonomii w kształtowaniu bezpiecznych i wygodnych warunków pracy; wymienia czynniki występujące w procesie pracy mogące stanowić zagrożenie dla bezpieczeństwa i zdrowia pracującego człowieka; zna wpływ czynników szkodliwych występujących w procesie pracy na organizm człowieka; kojarzy rodzaje zagrożeń występujących na stanowiskach pracy z potencjalnymi ich skutkami; wymienia rodzaje utworów będących przedmiotem prawa autorskiego. Umiejętności: Student wskazuje czynniki szkodliwe na poszczególnych stanowiskach pracy; wskazuje sposoby ochrony człowieka przed skutkami szkodliwych czynników występujących na stanowiskach pracy.

Kompetencje: Kompetencje społeczne (postawy): Student ma świadomość znaczenia warunków pracy dla zdrowia i bezpieczeństwa pracujących ludzi i funkcjonowania przedsiębiorstwa; przewiduje konsekwencje nieprawnego wykorzystywania cudzej własności intelektualnej.

Wymagania wstępne: Fizyka, Chemia, Mechanika, Biologia człowieka

Treści kształcenia: Ergonomia jako interdyscyplinarna dziedzina wiedzy. Historia ergonomii. Zakres współczesnej ergonomii. Układ maszyna – człowiek. Ergonomia a technika w przemyśle spożywczym. Geometria stanowiska pracy. Antropometria i jej wykorzystanie w kształtowaniu stanowisk pracy. Praca z monitorami ekranowymi. Percepcja informacji w procesie pracy. Urządzenia sterownicze i sygnalizacyjne na stanowiskach pracy. Fizyczne i psychiczne obciążenie pracą. Wysiłek fizyczny i wydatek energetyczny organizmu ludzkiego. Metody pomiaru obciążenia fizycznego i psychicznego. Akustyczne środowisko pracy. Zagrożenia hałasem na stanowiskach pracy. Ochrona przed hałasem na stanowiskach pracy. Drganiowe środowisko pracy. Wpływ drgań na organizm człowieka. Sposoby zabezpieczenia przed drganiami. Termiczne i atmosferyczne środowisko pracy. Praca w wysokich i niskich temperaturach. Zagrożenia pyłami. Zagrożenia chemiczne i biologiczne na stanowiskach pracy. Zagrożenia wypadkowe w zakładach przemysłu spożywczego. Identyfikacja zagrożeń. Mechanizmy powstawania wypadków. Struktura i analizy wypadków. Prewencja wypadkowa. Metody i formy prowadzenia prewencji wypadkowej. Prawo autorskie. Ustawa o prawie autorskim i patentowym. Prawo autorskie. Sposoby prawidłowego korzystania z własności intelektualnej.

Literatura: 1. Bezpieczeństwo Pracy i Ergonomia, Praca zbiorowa pod red. D. Koradeckiej, CIOP Warszawa 1997; 2. Krause M., Ergonomia. Praktyczna wiedza o pracującym człowieku i jego środowisku, Katowice 1992; 3. Bridger R.S. Introduction to Ergonomice, CRC Press, Taylor&Francis Group, 2008.

Metody oceny: zaliczenie w formie testu

Uwagi: