ECTS
Katalog kursów ECTS

Szczegóły kursu
Kod kursu: NTSS20263o13
Rok / Semestr: 2013/2014 letni
Nazwa: Technologia owoców, warzyw i zbóż I
Kierunek: Technologia Żywności i Żywienie Człowieka
Typ studiów: II st. - magisterskie
Rodzaj kursu: Obligatoryjny
Semestr studiow: 1
Punkty ECTS: 8
Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne): 60 / 90 / 0
Prowadzący: prof. dr hab. Zygmunt Gil
Język: polski


Efekty kształcenia: Wiedza: Student ma ogólną wiedzę o składzie surowców i potrafi scharakteryzować wartość technologiczną surowców, zna wybrane technologie ich przetwarzania i potrafi ocenić jakość produktów gotowych. Umiejętności: Student potrafi dobierać operacje technologiczne oraz urządzenia do wybranych procesów technologiach przetwarzania owoców, warzyw i zbóż – obliczać zapotrzebowania surowców i wydajność produktu gotowego- wykonywać oznaczenia niezbędne w kontroli przebiegu operacji technologicznych i gotowego produktu - oceniać jakość surowców roślinnych (szczególnie owoców, warzyw i zbóż) i produktów z nich wytworzonych oraz pracować na liniach technologicznych i w laboratoriach zakładowych.

Kompetencje: Kompetencje społeczne (postawy): Wykazuje świadomość odpowiedzialności za bezpieczeństwo żywności dla konsumentów – rozumie konieczność przestrzegania warunków i parametrów procesu technologicznego wpływających na jakość wyrobów gotowych – cechuje się otwartością na nowości z zakresu doskonalenia zawodowego.

Wymagania wstępne: Mikrobiologia, Analiza żywności, Operacje jednostkowe w przemysłach biotechnologicznych

Treści kształcenia: Ziarno zbóż i jego jakość. Technologia młynarstwa, kaszarstwa i zmodyfikowanych przetworów zbożowo-mącznych Produkcja i zagospodarowanie owoców i warzyw. Technologia produkcji soków owocowych i warzywnych, suszy i wina.

Literatura: 1. Surowce mączne i kaszowe. Jankowski S., WNT, Warszawa 1988. 2. Oszmiański J., Sożyński J., Przewodnik do ćwiczeń z technologii przetwórstwa owoców i warzyw. Skrypt AR Wrocław, wyd. III. 2001, 3.Oszmiański J., Technologia i analiza produktów z owoców i warzyw. Wybrane zagadnienia. Skrypt AR Wrocław 2002; 4.Zaderowski R., Oszmiański J., Wybrane zagadnienia z przetwórstwa owoców i warzyw. Podręcznik AR-T Olsztyn 1994 ;5.Postolski J., Gruda Z., Zamrażalnictwo żywności. WNT , Warszawa 2000 ;6. Pijanowski E., Mrożewski S., Horubała A, Jarczyk A., Technologia produktów owocowych i warzywnych PWRiL Warszawa 1973; 7. Jarczyk A., Płocharski W., Technologia produktów owocowo - warzywnych. tom 1 i 2, wydanie pierwsze,. Wyższa Szkoła Ekonomiczno - Humanistyczna im. prof. Szczepana A. Pieniążka, Skierniewice 2010; 8.Czasopisma: Przegląd Zbożowo-Młynarski, Przemysł Spożywczy, Przegląd Gastronomiczny, Przemysł Fermentacyjny i Owocowo- Warzywny, Chłodnictwo.

Metody oceny: Egzamin ustny.

Uwagi: