ECTS
Katalog kursów ECTS

Szczegóły kursu
Kod kursu: NTSS20097o13
Rok / Semestr: 2013/2014 zimowy
Nazwa: Towaroznawstwo produktów spożywczych pochodzenia zwierzęcego
Kierunek: Technologia Żywności i Żywienie Człowieka
Typ studiów: II st. - magisterskie
Rodzaj kursu: Obligatoryjny
Semestr studiow: 2
Punkty ECTS: 5
Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne): 30 / 15 / 0
Prowadzący: prof. dr hab. Wiesław Kopeć
Język: polski


Efekty kształcenia: Wiedza: Student zna zasady nowoczesnej oceny towaroznawczej surowców i produktów pochodzenia zwierzęcego, w tym specjalnego przeznaczenia, min. o właściwościach prozdrowotnych z uwzględnieniem instrumentalnych metod analizy produktów spożywczych, posiada podstawowa wiedzę w zakresie zafałszowań żywności i metod ich wykrywania. Umiejętności: Student potrafi samodzielnie dokonać oceny towaroznawczej oraz zgodności produktów mięsnych, mleczarskich i drobiarskich z wymaganiami normatywnymi, zna podstawy oceny towaroznawczej surowców i produktów pochodzenia zwierzęcego z użyciem technik chromatograficznych i biologii molekularnej.

Kompetencje: Kompetencje społeczne (postawy): Rozumie złożoność charakterystyk towaroznawczych w tym jakościowych produktów żywnościowych, rozumie konieczność zapewnienia autentyczności i bezpieczeństwa żywności.

Wymagania wstępne: Podstawy żywienia człowieka, technologie kierunkowe z zakresu przetwórstwa surowców zwierzęcych, instrumentalne metody badania żywności.

Treści kształcenia: Żywność pochodzenia zwierzęcego modyfikowana genetycznie, technologiczne odchylenia jakości przetworów i surowców mięsnych, właściwości prozdrowotne jako element oceny towaroznawczej przetworów pochodzenia zwierzęcego, charakterystyka przetworów typu intermediate moisture food. Ocena towaroznawcza wybranych, niejadalnych surowców pochodzenia zwierzęcego. Zastosowanie chromatografii i technik elektromigracyjnych w ocenie jakości produktów pochodzenia zwierzęcego. Zastosowanie technik biologii molekularnej w wykrywaniu zafałszowań surowców i produktów pochodzących od różnych gatunków zwierząt.

Literatura: 1. Przetwórstwo mięsa drobiu. 2009. Praca zbiorowa Red. Kopeć W., Smolińska T.. Wyd. UP Wrocław. 2. Jajczarstwo. Nauka, technologia, praktyka. Red. Trziszka T., Wyd. AR Wrocław, 2000. 3. Technologia przetwórstwa mięsa. Olszewski A., WNT, Warszawa 2002. 4. Mleczarstwo- Zagadnienia wybrane Ziajka S., ART. Olsztyn 1997. 5. Ocena i przetwórstwo mięsa. Podręcznik dla studentów. Zin M., Znamierowska A. Rzeszów 2001.

Metody oceny: zaliczenie laboratorium, raporty z ćwiczeń, kolokwia, egzamin pisemny

Uwagi: Wykładowcy: prof. dr hab. inż. Wiesław Kopeć, dr hab. inż. Andrzej Jarmoluk prof. nadzw., dr inż. Marek Szołtysik