ECTS
Katalog kursów ECTS

Szczegóły kursu
Kod kursu: NTSS20109f13
Rok / Semestr: 2013/2014 zimowy
Nazwa: Wybrane zagadnienia z ciastkarstwa
Kierunek: Technologia Żywności i Żywienie Człowieka
Typ studiów: II st. - magisterskie
Rodzaj kursu: Fakultatywny
Semestr studiow: 2
Punkty ECTS: 1
Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne): 15 / 0 / 0
Prowadzący: dr inż. Zofia Karolini-Skaradzińska
Język: polski


Efekty kształcenia: Wiedza: Student potrafi scharakteryzować poszczególne wyroby ciastkarskie – zdefiniować wady i przyczyny ich powstawania– zna zasady higieny produkcji. Umiejętności: Student potrafi prawidłowo prowadzić proces produkcyjny – stosować odpowiednie dodatki – opracowywać nowe receptury.

Kompetencje: Kompetencje społeczne (postawy): Ma świadomość odpowiedzialności za realizowane w zespole zadania – wykazuje dbałość o wyposażenie hali produkcyjnej – ma świadomość zagrożeń mikrobiologicznych.

Wymagania wstępne: chemia, biochemia, mikrobiologia

Treści kształcenia: Stosowanie środków spulchniających. Metody produkcji różnych wyrobów ciastkarskich. Zagadnienia sanitarne, przechowalnicze i mikrobiologiczne.

Literatura: 1. Ambroziak Z. Produkcja Piekarsko-Ciastkarska, część 1 i 2, WSiP, Warszawa, 2004; 2. Dojutrek Cz., Pietrzyk A. Ciastkarstwo .WSiP, Warszawa, 2005; 3. Przegląd Piekarski i Cukierniczy.

Metody oceny: zaliczenie pisemne

Uwagi: