ECTS
Katalog kursów ECTS

Szczegóły kursu
Kod kursu: RSSS10161f13
Rok / Semestr: 2013/2014 letni
Nazwa: Integrowana i ekologiczna uprawa warzyw i owoców
Kierunek: Ochrona Środowiska
Typ studiów: I st. - inżynierskie
Rodzaj kursu: Fakultatywny
Semestr studiow: 6
Punkty ECTS: 3
Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne): 15 / 30 / 0
Prowadzący: dr hab. Katarzyna Adamczewska-Sowińska prof. nadzw. UP, dr hab. Adam Szewczuk prof. nadzw.
Język: polski / angielski


Efekty kształcenia: Student nabywa wiedzy na temat zasad ekologicznej i integrowanej produkcji warzyw i owoców. Przedstawione zostaną najnowsze metody produkcji warzyw i owoców z uwzględnieniem aspektu ekonomicznego, ochrony środowiska i zdrowia konsumenta.

Kompetencje: Po ukończeniu kursu student zdobędzie umiejętność zastosowania różnych metod : genetycznych, agrotechnicznych i biologicznych w produkcji pełnowartościowych warzyw i owoców, uzyskanych bez szkody dla środowiska naturalnego.

Wymagania wstępne: Sadownictwo, Warzywnictwo, Ochrona roślin

Treści kształcenia: Zasady upraw integrowanej i ekologicznej roślin warzywniczych i sadowniczych: rejonizacja upraw, dobór gatunków i odmian, zmianowanie, uprawa roli, nawożenie ochrona roślin, zabiegi pielęgnacyjne.

Literatura: 1.Pieniążek S. A. Sadownictwo, 2000. PWRiL Warszawa 2.Kołota E ,Orłowski M., Biesiada A. 2007. Warzywnictwo Wyd. Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu. 3.Praca zbiorowa pod red. E. Kołota., 2000. Podstawy ogrodnictwa. Wyd. Szkolne i Pedagogiczne. Warszawa

Metody oceny: zaliczenie

Uwagi: