ECTS
Katalog kursów ECTS

Szczegóły kursu
Kod kursu: NTSS20177o13
Rok / Semestr: 2013/2014 zimowy
Nazwa: Współczesne trendy w technologii żywności II (surowce zwierzęce)
Kierunek: Technologia Żywności i Żywienie Człowieka
Typ studiów: II st. - magisterskie
Rodzaj kursu: Obligatoryjny
Semestr studiow: 2
Punkty ECTS: 2
Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne): 30 / 0 / 0
Prowadzący: prof. dr hab. Wiesław Kopeć
Język: polski


Efekty kształcenia: Wiedza: Student posiada specjalistyczną, poszerzoną wiedzę nt. nutraceutyków i przeciwutleniaczy pozyskiwanych z surowców zwierzęcych oraz wybranych zagadnień automatyzacji procesów w przetwórstwie surowców. zwierzęcych. Zna w szerokim zakresie rodzaje i typy żywności funkcjonalnej. Umiejętności: Student potrafi opracować recepturę produktu opartego o surowce zwierzęce o cechach żywności funkcjonalnej. Wyszukiwać i korzystać niekonwencjonalnych źródeł substancji bioaktywnych.

Kompetencje: Kompetencje społeczne (postawy): Rozumie potrzebę postępu techniczno-technologicznego w przetwórstwie surowców zwierzęcych, rozumie zagadnienia prawne związane ze stosowaniem substancji bioaktywnych w produkcji żywności.

Wymagania wstępne: ogólna technologia żywności, inżynieria procesowa, maszynoznawstwo

Treści kształcenia: Zastosowania niekonwencjonalnych przeciwutleniaczy w produktach pochodzenia zwierzęcego typu żywności funkcjonalnej, probiotyki w produktach mleczarskich i mięsnych, nutraceutyki w treści jaj, postęp w procesach pakowania i automatyzacji procesów jednostkowych w przetwórstwie surowców zwierzęcych.

Literatura: 1.Żywność wygodna i żywność funkcjonalna. Franciszek Świderski Wydawnictwo Naukowo-Techniczne, Warszawa 2003; 2.Jajczarstwo. Nauka, technologia, praktyka. Red. Trziszka T., Wyd. AR Wrocław, 2000; 3.Mleczarstwo- Zagadnienia wybrane Ziajka S., ART. Olsztyn 1997.

Metody oceny: egzamin ustny

Uwagi: