ECTS
Katalog kursów ECTS

Szczegóły kursu
Kod kursu: NTSS10165f13
Rok / Semestr: 2013/2014 letni
Nazwa: Wybrane zagadnienia z normalizacji
Kierunek: Technologia Żywności i Żywienie Człowieka
Typ studiów: I st. - inżynierskie
Rodzaj kursu: Fakultatywny
Semestr studiow: 6
Punkty ECTS: 2
Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne): 15 / 30 / 0
Prowadzący: dr inż. Maciej Oziembłowski
Język: polski


Efekty kształcenia: Wiedza: Student zna rolę norm, ma ogólną wiedzę na temat systemu normalizacji na świecie, w Europie i Polsce, opisuje wybrane cechy jakości żywności na podstawie norm, zna podstawy systemu normalizacji, rozumie zależności pomiędzy różnymi szczeblami normalizacji, wykazuje się znajomością terminologii związanej z normalizacją. Umiejętności: Student po ukończeniu kursu umie korzystać z norm, zna strukturę norm jako dokumentu normatywnego, umie wskazać powiązania polskiego systemu normalizacyjnego z systemem europejskim oraz międzynarodowym (światowym), potrafi samodzielnie wykonać niektóre oznaczenia na podstawie norm związanych z jakością produktów spożywczych.

Kompetencje: Kompetencje społeczne (postawy): Ukończenie kursu daje studentowi wiedzę praktycznego wykorzystania norm, w tym również pod kątem przeprowadzenia określonych oznaczeń dotyczących żywności.

Wymagania wstępne: chemia żywności, matematyka, analiza żywności

Treści kształcenia: Rys historyczny normalizacji, idea systemów normalizacji, zadania i cele normalizacji, struktura polskich, europejskich i międzynarodowych organizacji normalizacyjnych, dokumenty normatywne, podział i struktura norm, idea norm na przykładzie wybranych dokumentów normatywnych związanych z określonymi grupami produktów żywnościowych.

Literatura: 1. Zarządzanie jakością i bezpieczeństwem żywności, red. T. Trziszka, Wyd. Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu, 2009; 2. Towaroznawstwo żywności przetworzonej: technologia i ocena jakości, Świderski F., wyd. 2 popr., Wyd. SGGW, Warszawa 2003; 3. Miesięcznik “Normalizacja”.

Metody oceny: zaliczenie laboratorium, raporty z ćwiczeń, kolokwia, projekt

Uwagi: