ECTS
Katalog kursów ECTS

Szczegóły kursu
Kod kursu: NTSS10151f13
Rok / Semestr: 2013/2014 zimowy
Nazwa: Towaroznawstwo produktów mleczarskich
Kierunek: Technologia Żywności i Żywienie Człowieka
Typ studiów: I st. - inżynierskie
Rodzaj kursu: Fakultatywny
Semestr studiow: 5
Punkty ECTS: 5
Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne): 30 / 30 / 0
Prowadzący: prof. dr hab. Józefa Chrzanowska
Język: polski


Efekty kształcenia: Wiedza: Student po ukończeniu kursu zna skład chemiczny mleka surowego i głównych jego przetworów, wie jak czynniki technologiczne wpływają na parametry jakościowe mleka spożywczego i innych produktów mleczarskich, zna metody badawcze pozwalające na wykrycie zafałszowań mleka i jego przetworów, wie jakie dodatki i substancje pomocnicze są wykorzystywane w mleczarstwie, zna regulacje prawne dotyczące przetwórstwa mleczarskiego. Umiejętności: Student pobiera próby średnie mleka i produktów mleczarskich do analiz, oznacza podstawowy skład chemiczny mleka i jego głównych przetworów, ocenia jakość mleka i jego przydatność do przetwórstwa, umie wykryć najczęstsze zafałszowania mleka, dokonuje analizy towaroznawczej produktów mleczarskich, ocenia poprawność oznakowań przetworów mleczarskich.

Kompetencje: Kompetencje społeczne : Student wykazuje dbałość o prawidłowe stosowanie procedur, ma świadomość odpowiedzialności za jakość wykonywanych analiz produktów żywnościowych dla bezpieczeństwa zdrowotnego konsumentów. Postępuje zgodne z zasadami etyki.

Wymagania wstępne: biochemia, mikrobiologia ogólna i żywności, ogólna technologia żywności

Treści kształcenia: Rynek mleka i regulujące go prawodawstwo, charakterystyka surowca mleczarskiego i jego ocena, podstawowe procesy technologiczne stosowane w przetwórstwie mleka, ocena towaroznawcza mleka spożywczego i innych przetworów mlecznych oraz czynniki technologiczne wpływające na ich jakość, charakterystyka i ocena towaroznawcza materiałów pomocniczych i dodatków wykorzystywanych w przetwórstwie mleka, wykrywanie zafałszowania produktów mleczarskich oraz metody ich identyfikacji, znakowanie produktów mleczarskich.

Literatura: 1. Zarys chemii i technologii mleczarstwa, Pijanowski E., PWN 1988 2. Mleczarstwo - Zagadnienia wybrane Ziajka S., ART. Olsztyn 1997, 2008 3. Milk and milk products, Varnam A.H., Sutherland J.P., Chapman and Hall, London 1992.

Metody oceny: Aktywność na zajęciach, zaliczenie ćwiczeń laboratoryjnych, raporty z ćwiczeń, zaliczenie kolokwiów oraz egzaminu pisemnego.

Uwagi: