ECTS
Katalog kursów ECTS

Szczegóły kursu
Kod kursu: NTSS20101f13
Rok / Semestr: 2013/2014 zimowy
Nazwa: Rachunek ekonomiczny w przemyśle spożywczym
Kierunek: Technologia Żywności i Żywienie Człowieka
Typ studiów: II st. - magisterskie
Rodzaj kursu: Fakultatywny
Semestr studiow: 2
Punkty ECTS: 2
Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne): 0 / 30 / 0
Prowadzący: dr inż. Lech Paczkowski
Język: polski


Efekty kształcenia: Po ukończeniu kursu student potrafi dokonać klasyfikacji kosztów i określić ich znaczenie w rachunku przedsiębiorstwa, a także poprawnie zastosować metody kalkulacji do obliczania kosztów jednostkowych produkcji. Uzyskuje również wiedzę na temat wyceny środków produkcji i jej znaczenia dla efektywności jednostki gospodarczej oraz metod optymalizacji produkcji.

Kompetencje: Ukończenie kursu umożliwia dokonanie analizy i oceny sytuacji finansowej jednostki zwłaszcza zaś obliczenia kosztów jednostkowych decydujących o konkurencyjności produktów na rynku. Student potrafi także dokonać operatu wyceny środków produkcji oraz zoptymalizować produkcję przy niewielkim asortymencie produktów.

Wymagania wstępne: Mikroekonomia, rachunkowość

Treści kształcenia: Koszty, nakłady, wydatki – ich istota, klasyfikacja wg różnych kryteriów, struktura oraz znaczenie w rachunku ekonomiczny, jednostki gospodarczej. Metody kalkulacji kosztów jednostkowych różnych rodzajów produkcji. Koszty jednostkowe a ceny i konkurencyjność produktów na rynku. Wycena nieruchomości i środków produkcji jednostki gospodarczej. Modele optymalizacji produkcji. Leasing jako forma nabywania środków produkcji.

Literatura: 1. Nowak E. Rachunek kosztów przedsiębiorstwa. Wydaw. i Doradztwo Ekspert, Wrocław 2001; 2. Jarugowa A., Malc W., Sawicki K., Rachunek kosztów. PWE W-wa, 1990; 3. Jarugowa A., Sobańska J., Sochacka R. Metody kalkulacji. PWE, W-wa, 1991; 4. Sasin W. Analiza ekonomiczna firmy. Agencja Wydaw. Interfart, Łódź, 2000; 5. Sasin W., Kredyt, leasing czy dzierżawa. Zakład Wydaw. Framax Skierniewice, 2001.

Metody oceny: Zaliczenie ćwiczeń

Uwagi: