ECTS
Katalog kursów ECTS

Szczegóły kursu
Kod kursu: NBSS10113o13
Rok / Semestr: 2013/2014 letni
Nazwa: Chemiczne i instrumentalne metody analizy żywności
Kierunek: Biotechnologia
Typ studiów: I st. - inżynierskie
Rodzaj kursu: Obligatoryjny
Semestr studiow: 4
Punkty ECTS: 7
Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne): 30 / 60 / 0
Prowadzący: dr inż. Paweł Pawłowicz
Język: polski


Efekty kształcenia: Kurs przedstawia powszechnie stosowane metody analizy chemicznej i instrumentalnej ze szczególnym uwzględnieniem ich podstaw fizykochemicznych. Sposób opisu materiału umożliwia zrozumienie zalet i wad poszczególnych technik analitycznych.

Kompetencje: Po ukończeniu kursu student powinien posiadać umiejętność zestawienia aparatury i zrealizowania procesu pomiarowego w sposób wiarogodny i odpowiedni do problemu. Powinien także rozumieć możliwości i ograniczenia metod analitycznych oraz potrafić potwierdzić ich zgodność z obowiązującymi regulacjami prawnymi.

Wymagania wstępne: chemia nieorganiczna, chemia organiczna, fizyka

Treści kształcenia: Spektroskopowe metody optyczne: spektroskopia w ultrafiolecie i zakresie widzialnym, spektroskopia w podczerwieni. Spektroskopia absorpcji atomowej AAS. Emisyjna spektrometria atomowa. Refraktometria, polarymetria. Spektroskopia masowa. Podstawy technik elektrochemicznych, potencjometria, elektrograwimetria i kulometria, polarografia, woltamperometria. Miareczkowanie amperometryczne i do martwego punktu (dead stop). Konduktometria. Chromatografia: podstawowe pojęcia, rodzaje chromatografii, mechanizmy retencji. Chromatografia gazowa, wysokosprawna chromatografia cieczowa.

Literatura: 1.Food Chemistry and Analysis, Huyghebaert A.,Gent University Press, Gent 1998; 2.The Food Chemistry Laboratory, Weaver C; 3.Chemia Analityczna, Vol.2 Analiza Instrumentalna, R. Kocjan (Edytor), PZWL, Warszawa 2002; 4.W. Szczepaniak, Metody Instrumentalne w Analizie Chemicznej.

Metody oceny: Egzamin ustny, minimalny zasób wiedzy do zaliczenia 60%.

Uwagi: