ECTS
Katalog kursów ECTS

Szczegóły kursu
Kod kursu: RRSS10125o13
Rok / Semestr: 2013/2014 letni
Nazwa: Organizacja i zarządzanie przedsiębiorstwem
Kierunek: Rolnictwo
Typ studiów: I st. - inżynierskie
Rodzaj kursu: Obligatoryjny
Semestr studiow: 4
Punkty ECTS: 3
Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne): 15 / 15 / 0
Prowadzący: Dr inż. Jan Spiak
Język: polski


Efekty kształcenia: Wiedza: Student nabywa teoretyczną i praktyczną wiedzę dotyczącą zarządzania przedsiębiorstwem w agrobiznesie. Potrafi samodzielnie analizować otoczenie działalności przedsiębiorstwa oraz formułować strategie zarządzania. Zna funkcje zarządzania: planowania i podejmowania decyzji, organizowania, kierowania i motywowania oraz kontroli. Ocenia efekty ekonomiczne działalności przedsiębiorstw. R1A_W02, R1R_W07, R1R_W08. Umiejętności: Student nabywa umiejętność analizy otoczenia oraz oceny efektywności zasobów i funkcji przedsiębiorstwa. Umie rozwiązywać problemy z zakresu tworzenia przedsiębiorstwa, planowania, organizowania, motywowania pracowników i kontroli efektów ekonomicznych działalności przedsiębiorstwa. Potrafi rozwiązywać konflikty i prowadzić negocjacje oraz stosować zasady etyki menedżera.R1A_U01, R1A_U07, R1R_U01, R1R_U07.

Kompetencje: Kompetencje społeczne: Student wykazuje zrozumienie wpływu czynników makro i mikrootoczenia na działalność przedsiębiorstw. W dyskusji prowadzonej w zespole. rozwiązuje problemy powstające w zarządzaniu przedsiębiorstwem. Właściwie dobiera źródła informacji do badań. Potrafi stosować zasady etyki zawodowej w pracy menedżera. R1R_K01, R1R_K04, R1R_K08.

Wymagania wstępne: Ekonomia

Treści kształcenia: Otoczenie prawne i ekonomiczne przedsiębiorstwa, strategie zarządzania, analiza zasobów i funkcji przedsiębiorstwa, planowanie, projektowanie struktur organizacyjnych, motywowanie pracowników, kontrola wyników, prowadzenie negocjacji, zasady etyki zawodu menedżera, systemy zarządzania przedsiębiorstwami.

Literatura: 1. Filipiak B., Panasiuk A.: Przedsiębiorstwo usługowe. Zarządzanie. Wyd. Naukowe PWN, Warszawa 2008. 2. Kardas J.S., Wójcik – Augustyniak M.: Zarządzanie w przedsiębiorstwie. Wyd. Difin, Warszawa 2008. 3. Marek S., Białasiewicz M. jako red. nauk.: Podstawy nauki o organizacji. PWE, Warszawa 2008. 4. Strużycki M. jako red. nauk.: Zarządzanie przedsiębiorstwem wydanie II. Wyd. Difin, Warszawa 2004. 5. Szymańska E.: Analiza przedsiębiorstw agrobiznesu. Wyd. Wieś Jutra, Warszawa 2007.

Metody oceny: Ocena efektów kształcenia w zakresie wiedzy: zaliczenie na podstawie 3 kolokwiów z treści kształcenia i pracy kontrolnej z opodatkowania działalności przedsiębiorstw, Ocena efektów kształcenia w zakresie umiejętności: ocena rozwiązywania problemów decyzyjnych (zadań) na podstawie studium przypadku, Ocena efektów kształcenia w zakresie kompetencji społecznych: ocena pracy indywidualnej, aktywności w zespołach, udziału w dyskusjach na zajęciach.

Uwagi: