ECTS
Katalog kursów ECTS

Szczegóły kursu
Kod kursu: NWSS10034o13
Rok / Semestr: 2013/2014 zimowy
Nazwa: Technologie materiałowe
Kierunek: Towaroznawstwo
Typ studiów: I st. - inżynierskie
Rodzaj kursu: Obligatoryjny
Semestr studiow: 3
Punkty ECTS: 5
Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne): 30 / 30 / 0
Prowadzący: dr inż. Agnieszka Nawirska-Olszańska,dr inż. Anna Sokół-Łetowska
Język: polski


Efekty kształcenia: Wiedza Student po ukończeniu kursu potrafi opisać podstawowe procesy i operacje jednostkowe stosowane w przemyśle spożywczym. Rozróżnia etapy procesów technologicznych, rozpoznaje zasady technologiczne charakteryzujące poszczególne procesy. Student potrafi wytłumaczyć zasady procesu projektowania nowych technologii. Student potrafi wybrać odpowiedni dla danego zakładu system gospodarki wodno-ściekowej, może zidentyfikować wpływ linii technologicznej na środowisko. Umiejętności Student po ukończeniu kursu potrafi przeprowadzić bilans materiałowy i energetyczny w zakładzie przemysłu spożywczego, może zaprojektować linę technologiczną oraz obliczyć zapotrzebowanie na energię elektryczną i wodę w zakładzie branży spożywczej. Potrafi wyszukać odpowiednie urządzenia do zaprojektowania nowej linii technologicznej. Potrafi ocenić zapotrzebowanie surowce i medialne dla linii nowo projektowanego produktu. Może przygotować ocenę oddziaływania na środowisko zaprojektowanej wcześniej linii technologicznej.

Kompetencje: Student wykazuje zrozumienie mechanizmów odpowiedzialnych za prawidłowo prowadzony proces projektowania - ma świadomość odpowiedzialności za wspólnie realizowane w zespole zadania, potrafi nawiązać współpracę z innymi zespołami realizującymi podobne zadania, jest zorientowany na nowoczesne techniki i technologie.

Wymagania wstępne: grafika inżynierska, matematyka, fizyka, chemia fizyczna

Treści kształcenia: Wprowadzenie w podstawowe procesy i operacje jednostkowe w technologii żywności. Zasady i etapy procesów technologicznych. Kryteria jakości produktów żywnościowych. Podstawy gospodarki energetycznej w przemyśle spożywczym. Założenia techniczno-ekonomiczne projektu. Zasady doboru optymalnych warunków realizacji procesu technologicznego. Bilans materiałowy i surowcowy, schematy blokowe linii technologicznych. Dobór maszyn i urządzeń. Bilans energetyczny i wodno-ściekowy pracy maszyn i urządzeń oraz procesu produkcyjnego. Ocena oddziaływania na środowisko linii technologicznej.

Literatura: 1. Energia i jej użytkowanie w przemyśle rolno-spożywczym, Wojdalski J., Domagała A., Kaleta A., Janus P., Wyd. SGGW Warszawa 1998; 2. Gospodarka wodno-ściekowa w zakładach przemysłu spożywczego, Nawirska A., Szymański L., Wydawnictwo AR 2002

Metody oceny: pisemne kolokwium zaliczeniowe, projekt

Uwagi: