ECTS
Katalog kursów ECTS

Szczegóły kursu
Kod kursu: NWSS10048o13
Rok / Semestr: 2013/2014 zimowy
Nazwa: Towaroznawstwo produktów zwierzęcych niespożywczych
Kierunek: Towaroznawstwo
Typ studiów: I st. - inżynierskie
Rodzaj kursu: Obligatoryjny
Semestr studiow: 5
Punkty ECTS: 3
Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne): 15 / 15 / 0
Prowadzący: prof. dr hab. Wiesław Kopeć, prof. dr hab. Tadeusz Szmańko, dr inż. Małgorzata Korzeniowska
Język: polski


Efekty kształcenia: Wiedza Po zaliczeniu przedmiotu student zna zasady oceny towaroznawczej, identyfikuje i ocenia poprawność kierunków wykorzystania i zagospodarowania niespożywczych surowców pochodzenia zwierzęcego, ma podstawową wiedzę zakresie prawa dotyczącego niespożywczych surowców pochodzenia zwierzęcego. Umiejętności Student potrafi samodzielnie przeprowadzić ocenę towaroznawczą wybranych produktów pochodzenia zwierzęcego przeznaczonych do celów niespożywczych oraz ustalić ich zgodność z wymaganiami normatywnymi.

Kompetencje: Student rozumie zasadność zagospodarowania wszystkich surowców zwierzęcych, w tym ubocznych, jest odpowiedzialny za wyposażenie laboratoryjne.

Wymagania wstępne: technologia surowców zwierzęcych, mikrobiologia ogólna i żywności

Treści kształcenia: Charakterystyka jakościowa krwi zwierząt rzeźnych oraz wykorzystania do produkcji biopreparatów, technologia produkcji żelatyny przeznaczonej na cele niespożywcze, ocena towaroznawcza żelatyn technicznych i farmaceutycznych. Charakterystyka niejadalnych ubocznych surowców rzeźnych przeznaczonych do produkcji biopreparatów, technologia produkcji i ocena towaroznawcza produktów jajczarskich przeznaczonych do celów farmaceutycznych i paszowych oraz ocena towaroznawcza i wykorzystanie skór zwierzęcych.

Literatura: 1. Kolagen, chemia i wykorzystanie. Lasek W., WNT Warszawa, 1978; 2. Kuźniewicz J., Filistowicz A. Chów i hodowla zwierząt futerkowych. Wydawnictwo Akademii Rolniczej we Wrocławiu. Wrocław 1999.

Metody oceny: zaliczenie laboratorium, raporty z ćwiczeń, kolokwia, egzamin pisemny

Uwagi: