ECTS
Katalog kursów ECTS

Szczegóły kursu
Kod kursu: BHS10022o13
Rok / Semestr: 2013/2014 zimowy
Nazwa: MIKROBIOLOGIA
Kierunek: Zootechnika
Typ studiów: I st. - inżynierskie
Rodzaj kursu: Obligatoryjny
Semestr studiow: 3
Punkty ECTS: 5
Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne): 15 / 30 / 75
Prowadzący: Prof. dr hab. Stanisław J. Pietr
Język: polski


Efekty kształcenia: Wiedza: W1 - ma ogólną wiedzę o budowie oraz funkcjach życiowych mikroorganizmów, wirusów i prionów [BH1-W01; BH1-W02; R1A-W01; R1A-W03]; W2 - zna pozycję drobnoustrojów w drzewie filogenetycznym organizmów żywych oraz opisuje mikroorganizmy należące do głównych domen [BH1-W01; BH1-W10; R1A-W01; R1A-W04]; W3 – opisuje mikrobiologiczne procesy wpływające na przemiany związków mineralnych i organicznych w paszach i żywności [BH-W08; BH1-W14; R1A-W03; R1A-W05; A-W04]; W4 – zna podstawy ekologii drobnoustrojów i rozumie oddziaływania między drobnoustrojami a organizmami wyższymi oraz środowiskiem [BH1-W12; BH1-W18; R1A-W04; R1A-W06]; W5 – opisuje fenotypowe, genotypowe metody identyfikacji oraz sposoby wymiany genów pomiędzy drobnoustrojami [BH1-W01; BH1-W10 R1A-W01; R1A-W04]; W6 - zna rolę i funkcje drobnoustrojów jako czynników wpływającego na procesy fizjologicznych zwierząt hodowlanych [BH1-W11; R1A-W04]. Umiejętności: U1 – wykonuje proste zadania badawcze pod kierunkiem opiekuna naukowego [BH1-U04; R1A-U04; R1A-U08]; U2 – prawidłowo obsługuje wyposażenie laboratorium mikrobiologicznego i bezpiecznie pracuje z materiałem mikrobiologicznym [BH1-U04; BH1-U05; R1A-U04; R1A-U08; R1A-U05]; U3 – rozróżnia główne grupy i formy drobnoustrojów, przeprowadza podstawową diagnostykę bakterii i grzybów w oparciu o cechy morfologiczne i fizjologiczne [BH1-U05; R1A-U05]; U4 – oznacza liczbę i aktywność drobnoustrojów w środowisku, przeprowadza analizę mikrobiologiczną wody, pasz i żywności [BH1–U11; BH1–U12; R1A-U06; R1A-U08]; U5 – określa wpływ drobnoustrojów na pasze i żywności oraz wyjaśnia rolę mikroorganizmów jako czynników wpływających na jakość produktów pochodzenia zwierzęcego [BH1-U11; BH1-U12; R1A-U06; R1A-U08]; U6 – prawidłowo ocenia rolę i występowanie drobnoustrojów pro-biotycznych i patogenicznych związanych z żywieniem zwierząt [BH1-U12; BH1-U13; R1A-U05; R1A-U06; R1A-U07].

Kompetencje: K1 - rozumie skutki procesów mikrobiologicznych w przyrodzie, jest świadomy zagrożeń dla zdrowia ludzi i zwierząt wynikających z powszechnego występowania w środowisku potencjalnie patogenicznych drobnoustrojów [BH1-K01; R1A-K01; R1A-K07]; K2 - ma świadomość odpowiedzialności za zadania wspólnie realizowane w zespole [BH1-K02; R1A-K02]; K3 - wykazuje odpowiedzialność za realizowane analizy i powierzony sprzęt [BH1-K04; BH1-K06; R1A-K03; R1A-K04]; K4 - rozumie ważność przestrzegania zasad bezpieczeństwa mikrobiologicznego w produkcji zwierzęcej w związku z powszechnym występowaniem drobnoustrojów [BH1-K08; BH1- K09; R1A-K05; R1A-K06].

Wymagania wstępne: chemia, biochemia

Treści kształcenia: Budowa, właściwości i klasyfikacja drobnoustrojów, wirusów i prionów. Rola bakterii, grzybów i wirusów w produkcji pasz i żwyności oraz ich wpływ na zdrowie ludzi i zwierząt. Fenotypowe i genotypowe metody identyfikacji bakterii. Metaboliczne procesy drobnoustrojów jako czynnik wpływający na procesy metaboliczne zwierząt hodowlanych oraz jakośc produkcji zwierzęcej oraz zdrowie człowieka. Zastosowanie mikroorganizmów w produkcji pasz dla zwierząt oraz w biotechnologicznych procesach ograniczających negatywny wpływ produkcji zwierzęcej na środowisko.

Literatura: Baj J., Markiewicz Z.: Biologia Molekularna Bakterii, PWN, Warszawa, 2009; Gębarowska E., Pietr S.J., Stankiewicz M., Kucińska J., Magnucka E.: Wybrane zagadnienia i materiały do ćwiczeń z mikrobiologii, Wyd. UP we Wrocławiu, 2010; Libudzisz Z., Kowal K., Żakowska Z.: Mikrobiologia techniczna, T.1: Mikroorganizmy i środowiska ich występowania, PWN, Warszawa, 2010; Libudzisz Z., Kowal K., Żakowska Z.: Mikrobiologia techniczna, T.2: Mikroorganizmy w biotechnologii, ochronie środowiska i produkcji żywności, PWN, Warszawa, 2008; Schlegel H.G.: Mikrobiologia ogólna, PWN, Warszawa 2006.

Metody oceny: Trzy pisemne sprawdziany na ocenę, bieżąca ocena (na podstawie ustnych wypowiedzi) postępów w nauce i aktywności. Zasób wiedzy do zaliczenia 60%. Obecność na ćwiczeniach jest obowiązkowa; student może mieć tylko jedną nieusprawiedliwioną nieobecność. W przypadku nieobecności student jest zobowiązany do zaliczenia odpowiedniej części materiału. Zaliczenie ćwiczeń na podstawie średniej ocen pozytywnych. Studentów posiadających zaliczenie ćwiczeń obowiązuje pisemny egzamin testowy (pytania otwarte

Uwagi: