ECTS
Katalog kursów ECTS

Szczegóły kursu
Kod kursu: ICSN10048f13
Rok / Semestr: 2013/2014 zimowy
Nazwa: Zarządzanie jakością i bezpieczeństwem żywności
Kierunek: Inżynieria Bezpieczeństwa
Typ studiów: I st. - inżynierskie
Rodzaj kursu: Fakultatywny
Semestr studiow: 7
Punkty ECTS: 6
Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne): 10 / 20 / 0
Prowadzący: dr inż. Marek Szołtysik
Język: polski


Efekty kształcenia: Student po ukończeniu kursu zna prawodawstwo w zakresie zapewnienia bezpieczeństwa żywności, a także zasady systemów zarządzania jakością wykorzystywanych w przetwórstwie żywności. Potrafi identyfikować zagrożenia zdrowotne żywności, określać ich źródła i wyznaczać dla nich środki zapobiegawcze i kontrolne. Jest w stanie przeprowadzić analizę zagrożeń zdrowotnych i identyfikację krytycznych punktów kontrolnych, a także skuteczną weryfikację systemu przy wykorzystaniu audytu. Potrafi projektować i wdrażać dokumenty systemowe.

Kompetencje: Student po ukończeniu przedmiotu posiada wiedzę i umiejętności praktyczne związane z projektowaniem, wdrażaniem, utrzymywaniem i doskonaleniem systemów zarządzania jakością, funkcjonujących w przemyśle żywnościowym. Pozwala to na podjecie pracy w działach kontroli i zapewnienia jakości zakładów spożywczych, a także jednostkach dokonujących urzędowej kontroli systemów wymaganych przez prawo takich jak GMP/GHP i HACCP.

Wymagania wstępne: matematyka, fizyka, chemia, biologia, analiza ryzyka

Treści kształcenia: Kształtowania jakości żywności w ujęciu systemowym. Prawodawstwo Polski i Unii Europejskiej w zakresie zapewnienia bezpieczeństwa zdrowotnego żywności. Identyfikacja i identyfikowalność żywności. Zagrożenia zdrowotne żywności – identyfikacja, charakterystyka, źródła występowania i zapobieganie. Charakterystyka systemów: GMP/GHP, HACCP, BRC, IFS, ISO 22000:2005 i ISO 9001:2000. Zasady dokumentowania systemów zarządzania jakością. Audyt systemu zarządzania jakością.

Literatura: • Pr.zb. pod red.J.Kijowski, T.Sikora. Zarządzanie jakością i bezpieczeństwem żywności. WNT Warszawa, 2003. • D.Kołożyn-Krajewska, T.Sikora. HACCP.Kompetencja i systemy zapewnienia bezpieczeństwa zdrowotnego żywności. SIT-NOT.Spoż. Warszawa, 1999 • Praca zbiorowa pod red. T.Sikory. Klient w organizacji zarzadzanje przez jakość. Wyd.AE Kraków, 2006. • Luning P.A., Marcelis W.J., Jungen W.M.F. Food quality management a techno-managerial approach. Wageningen Pres., Netherland, 2002. • Wawak S. Zarządzanie jakościa. Teoria i praktyka. Wyd. Helion Gliwice, 2002. Szczepańska K. Kompleksowe zarządzanie TQM. Wyd. Normalizacyjne ALFA Sp. z o.o. • Poradnik Norm ISO 9000:2000 • Czasopisma: Bezpieczeństwo i higiena żywności; Przemysł spożywczy.

Metody oceny: wykłady - egzamin testowy, minimalny zasób wiedzy potrzebny do zaliczenia 60%, ćwiczenia – zaliczenie projektów wybranych dokumentów systemów zarządzania jakością

Uwagi: Przedmiot do wyboru-Blok C