ECTS
Katalog kursów ECTS

Szczegóły kursu
Kod kursu: BHS20069f13
Rok / Semestr: 2013/2014 zimowy
Nazwa: PLANOWANIE I ORGANIZACJA PRACY HODOWLANEJ
Kierunek: Zootechnika
Typ studiów: II st. - magisterskie
Rodzaj kursu: Fakultatywny
Semestr studiow: 2
Punkty ECTS: 6
Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne): 15 / 30 / 0
Prowadzący: prof. dr hab. Andrzej Filistowicz
Język: polski


Efekty kształcenia: Wiedza. Student: W01 - ma rozszerzoną wiedzę o biologii i szczegółową wiedzę z zakresu produkcji zwierzęcej [BH2_W01; BH2_W06]; W02 - ma zaawansowaną wiedzę ekonomiczną, prawną i społeczną związaną z hodowlą zwierząt gospodarskich[BH2_W03]; W03 zna nowoczesne techniki wykorzystywane w hodowli zwierząt[BH2_W10]. W04 - ma rozszerzoną wiedzę na temat stanu i kompleksowego działania czynników determinujących funkcjonowanie i rozwój obszarów wiejskich w związku z hodowlą zwierząt [BH2_W15]. Umiejętności. Student: U01 - posiada umiejętność wyszukiwania, zrozumienia, analizy i twórczego wykorzystywania potrzebnych informacji pochodzących z dokumentacji hodowlanej [BH2_U01]; U02 - rozumie i stosuje odpowiednie technologie informatyczne w zakresie pozyskiwania i przetwarzania informacji z zakresu zootechniki [BH2_U03]; U03 - samodzielnie planuje systemy hodowli dowolnego gatunku zwierząt [BH2_U05]; U04 - potrafi dokonać szczegółowej oceny wszystkich elementów decydujących o hodowli zwierząt [BH2_U06]; U05 - potrafi dokonać szczegółowej oceny prowadzonej hodowli zwierząt ze wskazaniem ewentualnych zagrożeń i błędów metodycznych [BH2_U11].

Kompetencje: K01 - rozumie potrzebę podnoszenia kwalifikacji przez całe życie i podnoszenia kompetencji zawodowych w zakresie hodowli zwierząt, potrafi współpracować w grupie [BH2_K01; BH2_K07]; K02 - ma świadomość odpowiedzialności za zadania wspólnie realizowane w zespole [BH2_K02]; K03 - wykazuje odpowiedzialność za powierzony sprzęt [BH2_K08].

Wymagania wstępne: ukończenie studiów pierwszego stopnia

Treści kształcenia: cele hodowli, kryteria wyboru strategii hodowlanych, ekonomiczne aspekty doskonalenia, techniki przepływu genów w populacji, praca hodowlana w stadzie i dużej populacji, biotechniki wspomagające pracę hodowlaną, selekcja wspomagana markerami, usuwanie nosicieli niekorzystnych genów, metody konstruowania programów hodowlanych, optymalizacja biologiczna i ekonomiczna procesu doskonalenia, analiza konwencjonalnych i niekonwencjonalnych programów hodowlanych.

Literatura: 1. Filistowicz A.: Planowanie i organizacja pracy hodowlanej. AR we Wrocławiu, 1986. 2. Planowanie i organizacja hodowli zwierząt gospodarskich. Praca zbiorowa pod redakcją Andrzeja Filistowicza. Wyd. AR we Wrocławiu, 2004. 3. Strabel T., Rzewuska K.: Planowanie i organizacja pracy hodowlanej. Wyd. UP w Poznaniu, 2010.

Metody oceny: Zaliczenie ćwiczeń: systematyczne (1 raz w miesiącu) pisemne sprawdziany na ocenę, bieżąca ocena (na podstawie ustnych wypowiedzi) postępów w nauce i aktywności. Obecność na ćwiczeniach jest obowiązkowa; student może mieć tylko jedną nieusprawiedliwioną nieobecność. W przypadku nieobecności usprawiedliwionej student jest zobowiązany do zaliczenia odpowiedniej części materiału. Zaliczenie ćwiczeń na podstawie średniej ocen. Zaliczenie przedmiotu:studentów posiadających zaliczenie ćwiczeń obowiąz

Uwagi: Przedmiot kierunkowy