ECTS
Katalog kursów ECTS

Szczegóły kursu
Kod kursu: BHS20101f13
Rok / Semestr: 2013/2014 letni
Nazwa: PRODUKCJA MLEKA W GOSPODARSTWACH SPECJALISTYCZNYCH
Kierunek: Zootechnika
Typ studiów: II st. - magisterskie
Rodzaj kursu: Fakultatywny
Semestr studiow: 3
Punkty ECTS: 3
Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne): 15 / 20 / 40
Prowadzący: prof. dr hab. Marian Kuczaj
Język: polski


Efekty kształcenia: W01 – definiuje mleko samic ssaków zwierząt gopsodarskich, potrafi scharakteryzować właściwości fizyczne, chemiczne i biologiczne mleka krowiego oraz posiada wiedzę o BHP w laboratoriumoceny mleka [BH2_W07]; W02 – zna podstawy analityki mleka surowego na kolejnych etapach produkcji oraz w laboratoriach oceny mleka [BH2_W10]; W03 –posiada szczegółową wiedzę o procesie powstawania i metodach pozyskiwania mleka oraz czynnikach limitujących wydajność mleczną krów [BH2_W11]; W04 – zna wymogi prawne dotyczące warunków pozyskiwania mleka, charakteryzuje nowoczesne technologie produkcji mleka, wykazuje znajomość nowoczesnych technik wykorzystywanych w zarządzaniu stadem bydła [BH2_W06; BH2_W10]; W05 – zna porządek dnia w oborze i zasady monitorowania stada zwierząt pod kątem ich funkcjonowania na fermie bydła mlecznego[BH2_W08]; W06 – zna zasady pracy hodowlanej w stadzie krów oraz umie wybrać odpowiednie reproduktory do planu kojarzeń [BH2_W06]; W07 – umie wymienić zakres usług i scharakteryzować dokumentację hodowlaną prowadzoną przez instytucje i organizacje na rzecz hodowców bydła i producentów mleka [BH2_W03]. U01 – potrafi sprawnie i bezpiecznie posługiwać się aparaturą laboratoryjną wykorzystywaną do badania i analiz mleka surowego [BH2_U01]; U02 – posiada umiejętność dojenia krów, oceny jakości i składu chemicznego mleka oraz wykrywania jego zafałszowań, a także zinterpretowania uzyskanych wyników [BH2_U09]; U03 – posiada umiejętność samodzielnego planowania technologii produkcji i zarządzania stadem bydła oraz porozumiewania się z różnymi podmiotami, m.in. PFHBiPM, ARR, ARiMR, IW [BH2_U02; BH2_U04]; U04 – potrafi przeprowadzić przegląd stada bydła na fermie ze wskazaniem ewentualnych zagrożeń i błędów, umiejętnie wykorzystać te informacje do modyfikacji stosowanych technologii oraz do sprawnego zarządzania stadem zwierząt [BH2_U07; BH2_U10]; U05 – potrafi samodzielnie wykorzystywać odpowiednie technologie informatyczne do zarządzania stadem bydła mlecznego oraz do opracowania planu kojarzeń [BH2_U03].

Kompetencje: K01 – rozumie potrzebę ukierunkowanego dokształcania i podnoszenia kompetencji zawodowych w zakresie hodowli i utrzymania bydła mlecznego [BH2_K07]; K02 – ma świadomość odpowiedzialności za produkcję mleka w klasie ekstra, dobrostan bydła oraz kształtowanie warunków środowiskowych na fermie bydła [BH2_K05]; K03 – potrafi odpowiednio określić priorytety służące realizacji określonego przez siebie lub innych zadania na rzecz prawidłowego funkcjonowania fermy bydła mlecznego[BH2_K03]; K04 - rozumie ważność przestrzegania zasad BHP przy obsłudze bydła [BH2_K06].

Wymagania wstępne: chów i hodowla bydła

Treści kształcenia: baza surowcowa produkcji mleka, hodowlane, środowiskowe i prawne uwarunkowania produkcji mleka, właściwości fizykochemiczne i prozdrowotne mleka, zdrowotność gruczołu mlekowego, skup i ocena jakości mleka, planowanie technologii produkcji, zarządzanie stadem bydła, rozród i praca hodowlana w stadzie krów, systemy utrzymania, budynki i pomieszczenia dla bydła, organizacja wystaw bydła mlecznego.

Literatura: 1. Kuczaj M.: Hodowla bydła – Wymogi prawne WPR, Wyd. M. Kuczaj Wrocław 2013; 2. Kuczaj M.: Skutki krzyżowania i kojarzenia bydła w Polsce w latach 1946-1997, Wyd. AR Wrocław 2001; 3. Jasiorowski H.: Światowe systemy użytkowania bydła, czyli za krowim ogonem po całym świecie, Wyd. WWR Poznań 2011; 4. Szarek J. (red.) i wsp.: Chów bydła mlecznego, Wyd. WWR Poznań 2010; 5. Ziajka S (red.) i wsp.: Mleczarstwo cz. 1, Wyd. UWM Olsztyn 2008; 6. http://www.agronews.com.pl,www.agroinfo.pl, www.arr.gov.pl, www.arimr.gov.pl, www.izoo.krakow.pl, www.minrol.gov.pl, www.ppr.pl,www.wetgiw.gov.pl.

Metody oceny: Zaliczenie ćwiczeń: bieżąca ocena postępów w nauce i aktywności (na podstawie ustnych wypowiedzi i sprawdzianu pisemnego), ocena pozytywna uzyskana z zajęć praktycznych w fermie bydła mlecznego. Obecność na ćwiczeniach jest obowiązkowa. W przypadku nieobecności usprawiedliwionej student jest zobowiązany do zaliczenia odpowiedniej części materiału. Zaliczenie ćwiczeń na podstawie średniej uzyskanych ocen. Zaliczenie przedmiotu: całość przedmiotu zaliczana jest na podstawie sprawdzianu pisemnego

Uwagi: Fakultet specjalizacyjny III semestr