ECTS
Katalog kursów ECTS

Szczegóły kursu
Kod kursu: NTSS10256o13
Rok / Semestr: 2013/2014 letni
Nazwa: Fizyka II
Kierunek: Technologia Żywności i Żywienie Człowieka
Typ studiów: I st. - inżynierskie
Rodzaj kursu: Obligatoryjny
Semestr studiow: 2
Punkty ECTS: 6
Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne): 15 / 15 / 0
Prowadzący: dr Andrzej Fogt
Język: polski


Efekty kształcenia: Wiedza: Student zna podstawowe prawa i zasady dotyczące elektryczności, magnetyzmu, optyki i wybranych działów fizyki współczesnej oraz przykłady ich zastosowań w technice i życiu codziennym, Gruntownie zna podstawy matematycznej analizy zjawisk fizycznych (w tym wielkości zmiennych za pomocą rachunku pochodnych), zna, elektryczne, magnetyczne i optyczne parametry charakteryzujące materiały i rozumie ich sens, zna wybrane metody pomiarowe wielkości fizycznych (włączając metody fizyki współczesnej). Umiejętności: Student potrafi mierzyć wielkości elektryczne, potrafi zestawić proste obwody pomiarowe wg schematu i rozumie zasadę ich działania, zna i umie stosować najprostsze przetworniki elektroniczne do pomiarów wielkości nieelektrycznych. Student umie zastosować znane sobie prawa fizyki do rozwiązywania prostych problemów praktycznych, umie przeanalizować zjawiska fizyczne (przyrody) powołując się na prawa ze wszystkich działów fizyki, umie profesjonalnie przedstawić graficznie i analitycznie zależności wielkości fizycznych oraz wyniki pomiarów. Student rozumie opis wielkości dynamicznych przedstawiony za pomocą rachunku różniczkowego i całkowego (bez wykonywania złożonych obliczeń).

Kompetencje: Kompetencje społeczne (postawy): Jest otwarty na nowe zdobycze nauki i techniki. Wykazuje kreatywność w rozwiązywaniu problemów zawodowych. Cechuje się wrażliwością na problemy ochrony środowiska naturalnego w pracy zawodowej i życiu codziennym. Jest przygotowany do aktywnego uczestnictwa w życiu społeczeństwa opartego na wiedzy.

Wymagania wstępne: kurs fizyki i matematyki z semestru zimowego

Treści kształcenia: Wybrane zagadnienia nauki o elektryczności i magnetyzmie, pole elektromagnetyczne i fale e-m, elektryczne i magnetyczne właściwości materii, pomiary elektryczne, prawa optyki jako konsekwencja praw ruchu falowego, przyrządy optyczne i optyczne metody badania ciał, fizyczne podstawy współczesnych metod badania substancji: spektroskopia, fluorymetria, , mikroskopia elektronowa i tunelowa, metody izotopowe.

Literatura: 1. Halliday D, Resnick R., Walker J., „Podstawy fizyki”, t. 1 – 2, PWN, Warszawa, 2003 lub wyd. późniejsze (wybrane rozdziały); 2. Halliday D, Resnick R., Walker J., „Podstawy fizyki”, t. 3 – 5, PWN, Warszawa, 2003 lub wyd. późniejsze (wybrane rozdziały); 3. Bobrowski Cz., „Fizyka - krótki kurs”, WNT, Warszawa 2003 lub wyd. późniejsze; 4. Przestalski S. „Elementy fizyki, biofizyki i agrofizyki”, Wyd. UW, Wrocław 2001; 5. Kleszczyńska H., Kilian M., Kuczera J. (red.), „Laboratorium fizyki, biofizyki i agrofizyki”, Wyd. UP, Wrocław 2008; 6. e-fizyka http://open.agh.edu.pl/file.php/18/e_fizyka/index.htm

Metody oceny: zaliczenie ćwiczeń, egzamin pisemny i ustny

Uwagi: