ECTS
Katalog kursów ECTS

Szczegóły kursu
Kod kursu: BHS20149f13
Rok / Semestr: 2013/2014 zimowy
Nazwa: BIOLOGIA PRZEŻUWACZY
Kierunek: Zootechnika
Typ studiów: II st. - magisterskie
Rodzaj kursu: Fakultatywny
Semestr studiow: 2
Punkty ECTS: 3
Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne): 15 / 20 / 40
Prowadzący: dr hab. Andrzej Zachwieja prof. nadzw.
Język: polski


Efekty kształcenia: W1- Student ma rozszerzona wiedzę z zakresu biologii zwierząt przeżuwających (udomowionych i dzikich) [BH2_W01]; W2 – Student szczegółowo poznaje elementy fizjologii rozrodu i laktacji, trawienia [BH2_W04, BH2_W08]; W3 – Student poznaje znaczenie produktów pozyskiwanych od przeżuwaczy, również w aspekcie produkcji żywności funkcjonalnej [BH2_W06, BH2_W07]; W4 – student dokładnie poznaje systematykę gatunków należących do przeżuwaczy[BH2_W01]; U1 – Student wykorzystuje dostępne źródła informacji [BH2_U01, BH2_U06]; U2 – Posiada wiedzę i umiejętności pozwalające na podjęcie pracy w hodowli [BH2_U02]; U3 – Student posiada umiejętności przygotowania prezentacji i wystąpień ustnych [BH2_U13, BH2_U14]; U4 – Student posiada wiedzę z zakresu hodowli zwierząt, wykorzystywania produktów od nich pochodzących [BH2_U05, BH2_U06, BH2_U07];

Kompetencje: K1 – Student ma świadomość odpowiedzialności za produkcje i dobrostan zwierząt [BH2_K05; BH2_K06]; K2 – Student rozumie konieczność podnoszenia kwalifikacji i wiedzy [BH2_K01]

Wymagania wstępne: hodowla zwierząt, zoologia, biochemia, genetyka, surowce pochodzenia zwierzęcego

Treści kształcenia: systematyka zwierząt przeżuwających, rola i znaczenie gospodarcze tej grupy zwierząt. Specyfika trawienia i żywienia przeżuwaczy. Rozród i fizjologia laktacji. Cechy użytkowe przeżuwaczy. Produkty pozyskiwane od zwierząt przeżuwających.

Literatura: Szulc T., Litwińczuk Z. Red. - Hodowla i użytkowanie bydła. 2005 Nowicki B, Chrzanowska J., Jamroz D., Pawlina E. – Kozy, chów, hodowla i użytkowanie. 1999. Patkowska –Sokoła i wsp. Hodowla owiec.2006. Tadeusz Pasławski: Podręcznik selekcjonera zwierzyny. PTŁ 2006. Zwijacz-Kozica T., Zwijacz-Kozica M. Jeleniowate, czyli zwierzyna płowa. Wydawnictwa Tatrzańskiego Parku Narodowego. 2007. Adam Pietrzak - Jelenie i daniele w zagrodzie. Alternatywne kierunki produkcji rolniczej, 2005 Bobek B., Krzysztof M., Kajetan P., Maria K.- Jeleń – monografia przyrodniczo łowiecka. 1992, ss. 200. Dmuchowski B. Krzywiński A. - Hodowla fermowa jeleniowatych- światowe trendy a sytuacja w Polsce. Przegląd hodowlany, 1997, 4, 17-18. Dmuchowski B., Dmuchowska T. - Jelenie i daniele w zagrodzie. Top Agrar Polska, 1997, 11, 48- 51. Pollard J. C., Littlejohn R. P., Pearse A. J. T.- Shade and shelter for farmed deer in New Zealand: Results from a survey of farmers, New Zealand Journal of Agricultural Research, 2003, 46, 287 – 294,

Metody oceny: Zaliczenie ćwiczeń: przedstawienie w formie ustnej samodzielnie przygotowanego referatu na temat wybranego gatunku, ocena prezentacji przygotowanej samodzielnie lub w grupie 2-3 osobowe, sprawdzian pisemny, Zaliczenie przedmiotu: test zaliczeniowy (pytania z tematyki wykładów).

Uwagi: Fakultet uzupełniający