ECTS
Katalog kursów ECTS

Szczegóły kursu
Kod kursu: BHS20159f13
Rok / Semestr: 2013/2014 letni
Nazwa: ORGANIZOWANIE I DZIAŁALNOŚĆ GRUP PRODUCENCKICH
Kierunek: Zootechnika
Typ studiów: II st. - magisterskie
Rodzaj kursu: Fakultatywny
Semestr studiow: 0
Punkty ECTS: 3
Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne): 15 / 20 / 32
Prowadzący: dr hab. Damian Knecht prof. nadzw.
Język: polski


Efekty kształcenia: Wiedza: W01 - zna genezę powstawania grup producenckich [BH2_W05]; [R2A_W03]; W02 - ma ogólną wiedzę na temat strategii tworzenia grup producenckich [BH2_W03]; [R2A_W02]; W03 - zna rolę marketingu w działaniu grup producenckich [BH2_W15; BH2_W17]; [R2A_W07]; [R2A_W09]; W04 - objaśnia potrzebę integracji rolników w grupy producenckie [BH2_W14]; [R2A_W06]. Umiejętności: U01 - prawidłowo planuje strategię działania grupy producenckiej [BH2_U01; BH2_U04]; [R2A_U01]; [R2A_U04]; U02 - ma opanowane podstawowe metody organizacji działalności grupy producenckiej [BH2_U02]; [R2A_U02]; U03 - przeprowadza program rozwoju grupy producenckiej [BH2_U11]; [R2A_U07]; U04 - wdraża wymagania dotyczące prowadzenia grupy producentów rolnych [BH2_U12]; [R2A_U07].

Kompetencje: K01 - rozumie skutki zjawisk rynkowych w otoczeniu grupy producenckiej [BH2_K03; BH2_K06]; [R2A_K03]; [R2A_K06]; K02 - ma świadomość odpowiedzialności za zadania wspólnie realizowane w zespole [BH2_K01]; [R2A_K01]; K03 - wykazuje odpowiedzialność w prowadzeniu działalności rolniczej [BH2_K02]; [R2A_K02].

Wymagania wstępne: Podstawy marketingu

Treści kształcenia: Zaznajomienie studentów ze specyficznymi uwarunkowaniami funkcjonowania polskiej wsi i rolnictwa w odniesieniu do pozostałych krajów UE. Podkreślenie kontekstu ekonomicznego, społecznego pracy zespołowej rolników i roli, jaką mogą odegrać te podmioty na rynku rolnym. Głównym celem jest zapoznanie studentów z wszystkimi formami prawno – organizacyjnymi, w jakich mogą działać rolnicy.

Literatura: 1. Boguta W.: Organizowanie i działanie grupy producentów rolnych. Wydaw. Duszpasterstwa Rolników. Warszawa 2003. 2. Boguta W.: Poradnik lidera grupy producentów rolnych. Wydaw. Fundacja Fundusz. Warszawa 2001. 3. Boguta W.: Organizacja i funkcjonowanie grup producentów rolnych. Krajowa Rada Spółdzielcza. Warszawa 2006. 4. Pepliński B., Waszczuk K., Wielicki W.: Integracja pionowa a opłacalność produkcji żywca wieprzowego. Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu. 2004. 5. Urban S.: Wybrane rynki branżowe produktów rolno-spożywczych. Wydaw. UE. Wrocław 2008.

Metody oceny: Zaliczenie ćwiczeń: : Przygotowanie projektu. Kolokwium pisemne. Zaliczenie przedmiotu: Kolokwium pisemne sprawdzające wiedzę z wykładów.

Uwagi: Fakultet uzupełniający I i III semestr