ECTS
Katalog kursów ECTS

Szczegóły kursu
Kod kursu: RTSS20255o13
Rok / Semestr: 2013/2014 zimowy
Nazwa: Sterowanie Urządzeniami
Kierunek: Technika Rolnicza i Leśna
Typ studiów: II st. - magisterskie
Rodzaj kursu: Obligatoryjny
Semestr studiow: 2
Punkty ECTS: 2
Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne): 0 / 15 / 0
Prowadzący: Dr inż. Zbigniew Zdrojewski
Język: polski


Efekty kształcenia: Student ma zaawansowana wiedzę w zakresie uwzględniania systemów sterująco - sygnalizacyjnych i przesyłania informacji o przekroczeniach, przydatnych w inżynierii rolniczej, przy projektowaniu maszyn i systemów w inżynierii rolniczej Ma podbudowaną praktycznie i teoretycznie wiedzę w zakresie technik sterowania procesami i maszynami w produkcji rolniczej polowej, leśnej i zwierzęcej Ma pogłębioną wiedzę w zakresie systemów, technologii i technik sterowania urządzeniami i narzędziami stosowanymi w produkcji rolniczej, leśnej i spożywczej. Ma zaawansowana wiedzę w zakresie zagrożeń w środowisku naturalnym, wynikających z niestosowania urządzeń sterujących zabezpieczających przed tymi zagrożeniami. Potrafi dokonać analizy zastosowanych regulacji procesami, ocenić ich wystarczalność, zmierzając ostatecznie do poprawy jakości życia człowieka mając na względzie dobro środowiska naturalnego Potrafi dobrać metody i środki, w tym ocenić możliwość zastosowania nowych urządzeń sterujących procesami, w celu poprawy życia człowieka w zgodzie z dobrem środowiska naturalnego Potrafi dokonywać identyfikacji i formułować specyfikacje złożonych zadań w zakresie produkcji rolnej i leśnej lub inżynierii rolno-spożywczej w tym zadań nietypowych Potrafi ocenić przydatność i możliwość wykorzystania nowych osiągnięć( metod, technologii i technik) w zakresie produkcji rolnej i leśnej i przetwórstwa żywności lub bez przetwórstwa

Kompetencje: Ma świadomość potrzeby ciągłego dokształcania się w zakresie wykonywanego zawodu, w tym regulatorów i sygnalizatorów w urządzeniach,, z wykorzystaniem internetu, targów specjalistycznych, książek i bibliotek Wykazuje znajomość ważności, odpowiedzialności i skutków działania inżyniera tego kierunku, w aspekcie wpływu systemów regulacyjnych na jakość żywności czy stan środowiska naturalnego

Wymagania wstępne: Podstawy elektrotechniki, elektroniki, automatyki

Treści kształcenia: Zapoznanie studentów z budową, wyglądem i charakterystyką czujników i regulatorów różnego typu przydatnych do sterowania urządzeniami oraz demonstrowanie na zajęciach ich praktycznego działania na licznych przykładach poprzez podłączanie w obwody napięciowe.

Literatura: Automatyzacja w technice rolniczej – pod red. L.Kollara, PWRiL, W-wa, 1980 Poradniki Elektryka, Termoenergetyka, Warsztatowca, Automatyka.

Metody oceny: Ocena efektów kształcenia w zakresie wiedzy: kolokwium zaliczeniowe Ocena efektów kształcenia w zakresie umiejętności: projekt sterowania wybranym procesem złożonym, wielostopniowym Ocena efektów kształcenia w zakresie kompetencji społecznych: praca indywidualna i w grupach, dyskusja na zajęciach

Uwagi: