ECTS
Katalog kursów ECTS

Szczegóły kursu
Kod kursu: BŻS10038f12
Rok / Semestr: 2012/2013 letni
Nazwa: ROLNICTWO EKOLOGICZNE
Kierunek: Bezpieczeństwo Żywności
Typ studiów: I st. - inżynierskie
Rodzaj kursu: Fakultatywny
Semestr studiow: 4
Punkty ECTS: 6
Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne): 45 / 45 / 0
Prowadzący: dr inż. Ewa Tendziagolska ewa.tendziagolska@up.wroc.pl; dr inż. Roman A. Śniady roman.sniady@up.wroc.pl
Język: polski


Efekty kształcenia: Student w czasie kursu zapoznawany jest z teoretycznymi i praktycznymi podstawami funkcjonowania gospodarstwa ekologicznego. Szczególny nacisk jest położony na produkcję i walory ekologicznej żywności. Podkreśla się także aspekt ochrony środowiska w takim systemie gospodarowania.

Kompetencje: Student po ukończeniu kursu potrafi wskazać różnice pomiędzy konwencjonalną a ekologiczną metodą pozyskiwania surowców roślinnych i zwierzęcych. Ukończenie kursu pozwoli na szersze rozeznanie rynku produktów żywnościowych oraz zwiększy świadomość i postawę przy ich zakupie. Student będzie w stanie podjąć kompetentną dyskusję na temat pochodzenia żywności.

Wymagania wstępne: podstawy produkcji roślinnej i zwierzęcej

Treści kształcenia: Kierunki w rolnictwie ekologicznym. Charakterystyka agroekosystemu ekologicznego: uprawa roślin, uprawa roli, gospodarka nawozowa, ochrona roślin, podstawy chowu zwierząt, użytki zielone, produkcja ogrodnicza, jakość i bezpieczeństwo żywności ekologicznej. Cechy żywności ekologicznej. Przetwórstwo produktów rolnictwa ekologicznego. Ochrona środowiska. Rolnictwo biodynamiczne. Regulacje prawne w rolnictwie ekologicznym

Literatura: 1. Tyburski J., Żakowska-Biemans S. 2007. Wprowadzenie do rolnictwa ekologicznego., Wyd. SGGW. 2. Ustawa z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz.U. 2006 nr 171, poz. 1225, z późn. zm.) wraz z aktami wykonawczymi, 3. Rozporządzenie Rady (WE) nr 834/2007 z dnia 28 czerwca 2007 r. w sprawie produkcji ekologicznej i znakowania produktów ekologicznych i uchylające rozporządzenie (EWG) nr 2092/91 (Dz.U. L 189 z 20.7.2007, str. 1, z późn. zm.), 4. Rozporządzenie Komisji (WE) nr 889/2008 z dnia 5 września 2008 r. ustanawiające szczegółowe zasady wdrażania rozporządzenia Rady (WE) nr 834/2007w sprawie produkcji ekologicznej i znakowania produktów ekologicznych w odniesieniu do produkcji ekologicznej, znakowania i kontroli (Dz.U. L 250 z 18.9.2008, str. 1-84, z późn. zm.), 5. Ustawa o rolnictwie ekologicznym z dnia 25 czerwca 2009 r. (Dz.U. 2009, nr 116, poz. 975)

Metody oceny: wykład: egzamin pisemny ćwiczenia: kolokwium, referat, projekt

Uwagi: