ECTS
Katalog kursów ECTS

Szczegóły kursu
Kod kursu: RTSS20267o13
Rok / Semestr: 2013/2014 letni
Nazwa: Funkcjonowanie przedsiębiorstwa w sektorze rolniczym (aspekty ekonomiczne i prawne)
Kierunek: Technika Rolnicza i Leśna
Typ studiów: II st. - magisterskie
Rodzaj kursu: Obligatoryjny
Semestr studiow: 3
Punkty ECTS: 2
Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne): 30 / 15 / 0
Prowadzący: dr Jan Spiak, dr Kamila Kwaśnicka
Język: polski


Efekty kształcenia: -student posiada wiedzę z zakresu prawnych i ekonomicznych aspektów funkcjonowania przedsiębiorstwa w sektorze rolniczym, student zna terminologię stosowaną w ekonomice przedsiębiorstw oraz metody analizy ekonomicznej, -student ma wiedzę na temat prawnych i ekonomicznych struktur i instytucji w zakresie funkcjonowania przedsiębiorstwa w sektorze rolniczym, -student posiada wiedzę dotyczącą prawnych i ekonomicznych uwarunkowań w odniesieniu do producenta rolnego jako przedsiębiorcy, -student ma wiedzę z zakresu prawnych i ekonomicznych aspektów prowadzenia działalności rolniczej, -student potrafi prawidłowo interpretować zjawiska gospodarcze i regulacje prawa dotyczące funkcjonowania przedsiębiorstwa w sektorze rolniczym, -student potrafi ocenić sytuację majątkową i finansową przedsiębiorstw w sektorze rolniczym, -student potrafi prawidłowo wykorzystywać zdobytą wiedzę z zakresu ekonomii i prawa w rolnym obrocie gospodarczym.

Kompetencje: -student rozumie istotę kształcenia się w zakresie problematyki ekonomicznej i prawnej, -student rozwija swoje umiejętności komunikacyjne w celu wymiany wiedzy w zakresie prawa i ekonomii.

Wymagania wstępne: (-)

Treści kształcenia: Typy organizacyjne przedsiębiorstw w rolnictwie, rodzaje opodatkowania, ocena wyposażenia w zasoby ludzkie, majątkowe i kapitałowe, analiza sprawozdań finansowych, ocena wyników ekonomicznych działalności przedsiębiorstwa, rachunek efektywności inwestycji. Pojęcie działalności rolniczej, działalność rolnicza w sferze obrotu gospodarczego, rolny obrót gospodarczy, przedsiębiorcy rolnego obrotu gospodarczego, ewidencje i rejestry przedsiębiorców rolnych.

Literatura: Duraj J. 2004: Podstawy ekonomiki przedsiębiorstwa, Wyd. PWE, Warszawa. Gierszewska G., Skowronek – Mielczarek A., Leszczyński Z. 2008: Analiza działalności i rozwoju przedsiębiorstwa. PWE, Warszawa . Sierpińska M., Jachna T. 2007: Ocena przedsiębiorstwa według standardów światowych. PWE, Warszawa. Szymańska E. 2006: Analiza przedsiębiorstw agrobiznesu. Wyd. SGGW Warszawa. Etel M. 2012. Pojęcie przedsiębiorcy w prawie polskim i prawie Unii Europejskiej oraz w orzecznictwie sądowym, Warszawa. Horosz P. (red.), Antoniuk J. 2009.Prawne podstawy przedsiębiorczości, Warszawa. Jeżyńska B. 2008. Producent rolny jako przedsiębiorca, Lublin. Stelmachowski A. (red.). 2009. Prawo rolne, Warszawa.

Metody oceny: Wiedza: przeprowadzenie zaliczenia z prowadzonego kursu. Umiejętności: przeprowadzenie zaliczenia z prowadzonego kursu. Ocena wyników analizy ekonomicznej działalności przedsiębiorstw rolniczych na podstawie zrealizowanych zadań. Kompetencje społeczne: ocena umiejętności komunikacyjnych dot. wymiany wiedzy w zakresie prawa i ekonomii w przeprowadzanych dyskusjach. Ocena poprawności doboru informacji oraz interpretacji danych oraz stosowanie zasad etyki menedżerskiej.

Uwagi: