ECTS
Katalog kursów ECTS

Szczegóły kursu
Kod kursu: BBS10303f13
Rok / Semestr: 2013/2014 letni
Nazwa: Zioła i inne rośliny użytkowe
Kierunek: Biologia
Typ studiów: I st. - licencjackie
Rodzaj kursu: Fakultatywny
Semestr studiow: 4
Punkty ECTS: 2
Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne): 15 / 15 / 0
Prowadzący: dr hab. Maria Pytlarz-Kozicka, dr hab. Marek Liszewski
Język: polski


Efekty kształcenia: Wiedza: Student: W1 - nabywa wiedzę związaną z naukowymi podstawami biologii i uprawy ziół oraz innych roślin użytkowych. Zna podstawową terminologię rolniczą, systematykę botaniczną, budowę morfologiczną oraz skład chemiczny i wykorzystanie ziół i innych roślin użytkowych. [KB_W17]; W2 - ma wiedzę z zakresu klasyfikacji i zastosowania poszczególnych gatunków oraz z najnowszych kierunków w hodowli. Kojarzy i opisuje poszczególne gatunki ziół oraz wyjaśnia różnice w ich przeznaczeniu [KB_W18]. Umiejętności: Student: U1 - nabywa umiejętności oceny materiału siewnego i jego wartości użytkowej, zastosowania w lecznictwie, kosmetyce oraz kolejności pozyskiwania. Potrafi samodzielnie wykonać zadania z zakresu uprawy ziół w warunkach laboratoryjnych [KB_U14]; U2 - potrafi sporządzać zestawienia wyników, przetwarzać i analizować dane z wykorzystaniem technologii informatycznych i przygotować opracowanie w formie pisemnej. [KB_U05]; U3 - prawidłowo planuje organizację i przebieg badań terenowych. Umie przedstawić i wykorzystać zdobytą wiedzę we współpracy z przedstawicielami nauk medycznych i rolniczych [KB_U13].

Kompetencje: Kompetencje społeczne (postawy): Student: K1 - wykazuje zainteresowanie systematyczną aktualizacją wiedzy z zakresu biologii i dyscyplin pokrewnych, rozumie potrzeby zdobywania i uzupełniania wiedzy [KB_K01]; K2 - jest wrażliwy na przyrodę jako zbiór wartości poznawczych, estetycznych, edukacyjnych, ekonomicznych oraz walorów turystycznych [KB_K04]; K3 - wykazuje odpowiedzialność i dbałość o powierzony sprzęt laboratoryjny i zbiory przyrodnicze [KB_K08].

Wymagania wstępne: botanika, biochemia, genetyka ogólna

Treści kształcenia: Rys historyczny zielarstwa i ziołolecznictwa. Znaczenie gospodarcze, właściwości lecznicze, sposób pozyskiwania i wykorzystania ziół i innych gatunków roślin użytkowych. Wymagania przyrodnicze i agrotechniczne, kierunki użytkowania i hodowli, podstawowe elementy uprawy, systematyka, rozwój, budowa morfologiczna oraz odmiany hodowlane. Wykonanie przez studentów prezentacji z opisaniem surowców zielarskich oraz organów i części roślin używanych w ziołolecznictwie wg podanych założeń.

Literatura: 1. Praca zbiorowa pod red. Jasińska Z., Kotecki A. 1999. Szczegółowa uprawa roślin. Wyd. AR W-w. Cz. I i II. 2. Sandurski M.E. 2007. Prawie wszystko o ziołach. Wyd. II, Wyd. DELTA 3. Carlsson P. S. 1985. Biologia plonowania. Red. Nauk. wyd. Nalborczyk E. PWRiL W-wa 4. Podbielkowski Z., i inni. 2003. Słownik roślin użytkowych. PWRiL. 5. Volk F. 2007. Zioła w kuchni. Wyd. MULTICO 6. Listy opisowe odmian rolniczych, Wyd. COBORU Słupia Wielka

Metody oceny: Ocena efektów kształcenia w zakresie wiedzy: zaliczenie ustne + prezentacja dotycząca wybranej rośliny zielarskiej. Ocena efektów kształcenia w zakresie umiejętności: prace w postaci projektów, prezentacja ppt. Ocena efektów kształcenia w zakresie kompetencji społecznych: praca indywidualna i grupowa, dyskusja na ćwiczeniach

Uwagi: